Kremlinul consideră Polonia o amenințare și nu confirmă scuzele lui Putin față de Israel

  • 06 Mai 18:58
Kremlinul consideră Polonia o amenințare și nu confirmă scuzele lui Putin față de Israel

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că există o retorică ostilă din partea Poloniei care ar putea fi "o sursă de amenințare", consemnează Reuters, citată de Agerpres.

Polonia a fost printre cele mai vehemente susținătoare ale unor sancțiuni mai dure ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, după invazia în Ucraina, și ale înarmării forțelor ucrainene de către NATO, reamintește agenția.

Ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa, a afirmat luni că țara sa este "mândră să fie pe lista de țări ostile" a președintelui rus Vladimir Putin.

Peskov a refuzat să confirme că Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett, după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că Adolf Hitler avea origini evreiești.

Israelul a reacționat la afirmația lui Lavrov, apreciind că este un neadevăr "de neiertat" prin care se minimizează ororile Holocaustului comis de naziști împotriva evreilor.

Bennett a declarat joi că Putin și-a cerut scuze, care au fost acceptate.

Prin intermediul lui Peskov, președinția Rusiei a mai apreciat vineri că acuzațiile potrivit cărora rușii fură grâu din Ucraina sunt probabil bazate pe informații false.

Un oficial al Programului Alimentar Mondial al ONU afirmase mai devreme în cursul zilei că Rusia cară grâu din Ucraina cu camioanele, iar ucrainenii nu pot exporta aproape 25 de milioane de tone de grâu din cauza problemelor de infrastructură cauzate de război și a blocadei porturilor de la Marea Neagră.

Referitor la furt, Peskov a susținut că "nu avem nicio informație, pare un fals".

Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că nu știe dacă se va organiza în 9 mai o paradă a victoriei în orașul ucrainean Mariupol, pentru a comemora victoria Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial, însă "va veni momentul" în care se va sărbători ziua victoriei în portul respectiv de la Marea Azov.

Forțele ruse susțin că au ocupat Mariupolul, deși ucrainenii rezistă în combinatul siderurgic Azovstal din localitate.

Tot printr-un purtător de cuvânt, ministerul de externe de la Moscova a asigurat că Rusia nu va folosi în Ucraina arme nucleare. Aleksei Zaițev a declarat presei că o astfel de decizie, discutată public în Occident, nu este aplicabilă "operațiunii militare speciale" - denumirea folosită oficial în Rusia pentru invazia în Ucraina.

Directorul CIA (Agenția Centrală de Informații, serviciu de informații externe al Statelor Unite) William Burns declarase luna trecută că, având în vedere înfrângerile suferite de ruși în Ucraina, "nimeni dintre noi nu poate trata cu ușurință amenințarea reprezentată de o posibilă recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare de putere redusă". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău