Kremlinul atrage atenția SUA că numirea Rusiei drept „sponsor al terorismului” ar putea duce la ruperea relațiilor diplomatice

  • 02 August 2022 18:22
Kremlinul atrage atenția SUA că numirea Rusiei drept „sponsor al terorismului” ar putea duce la ruperea relațiilor diplomatice

Recunoașterea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relațiilor diplomatice cu Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată marți de agenția de presă Interfax, notând de asemenea că Moscova este pregătită pentru orice posibil scenariu de evoluție a situației.

„Legiuitorii americani (...), după ce au trecut prin toate instrumentele de sancțiuni disponibile anti-ruse (...) care în general s-au dovedit ineficiente, au început deja să dezvolte arme atât de puternice precum, în opinia lor, declararea Moscovei (...) ca +sponsor al terorismului+. O astfel de aplicare a propriei legislații, contrară dreptului internațional, poate fi văzută de senatori și congresmeni ca un fel de pedeapsă teribilă, capabilă să forțeze Rusia să trăiască în conformitate cu ordinea mondială bazată pe reguli, inventată de Statele Unite”, a declarat Zaharova în briefingul de marți, potrivit Agerpres.

„În același timp, se uită cumva că orice acțiune dă naștere la opoziție, iar rezultatul logic al unui asemenea pas iresponsabil ar putea fi și ruperea relațiilor diplomatice, după care Washingtonul riscă să treacă definitiv de punctul fără întoarcere cu toate consecințele?”, a adăugat Zaharova.

„Ei ar trebui să știe: suntem pregătiți pentru orice evoluție a situației și dacă Washingtonul decide să oprească complet interacțiunea cu Moscova, vom supraviețui”, a conchis ea.

La 28 iulie, Senatul SUA a cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului” din cauza acțiunilor în Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina. Rusia este acuzată că a desfășurat o campanie de terorism și de utilizare a forței împotriva civililor din aceste țări. Șeful Departamentului de Stat Anthony Blinken a declarat că recunoașterea Rusiei ca sponsor al terorismului va distruge „ultimele rămășițe de diplomație” dintre Moscova și Washington, potrivit The New York Times.

Președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a menționat că dacă această decizie nu este luată de Departamentul de Stat, Congresul va iniția independent procedura. Lista actuală a sponsorilor terorismului include Siria, Iranul, Coreea de Nord și Cuba, amintește marți cotidianul rus Kommersant.

În 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată și nejustificată contra Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o „operațiune militară specială de denazificare” a țării vecine și de protejare a comunității vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei. Acest asalt a provocat sancțiuni occidentale fără precedent împotriva Rusiei, care a ripostat prin măsuri similare, amintesc agențiile internaționale de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău