Kremlinul acuză Ucraina că s-a retras din negocierile cu Rusia „la ordinul' Statelor Unite

  • 27 Octombrie 2022 19:05
Kremlinul acuză Ucraina că s-a retras din negocierile cu Rusia „la ordinul' Statelor Unite

Kremlinul a acuzat joi Ucraina că s-a retras din negocierile de pace din martie cu Rusia "la ordinul" Statelor Unite, tocmai când s-a ajuns la "un echilibru foarte, foarte dificil" între Kiev și Moscova, informează France Presse.

„Textul era de fapt gata (...). Și apoi, brusc, partea ucraineană a dispărut de pe radar, a declarat că nu mai vrea să continue negocierile", a deplâns purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov, spunând că Vladimir Putin a considerat "evident" că "o asemenea respingere a acordurilor deja convenite a avut loc în mod clar la ordinul Washingtonului".

"Este destul de evident", a declarat el presei.

Miercuri, președintele în exercițiu al CEDEAO (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest), Umaro Sissoco Embalo (Guineea Bissau), a declarat la Kiev că Vladimir Putin, pe care l-a vizitat cu o zi înainte, "și-a exprimat ideea că este gata să negocieze cu președintele Zelenski".

Întrebat despre aceste remarci, Peskov a asigurat că Rusia este "gata să-și garanteze interesele la masa negocierilor".

„Noi le dorim, dar în acest caz concret vorbim despre o reticență totală din partea Ucrainei", a spus el, precizând că "nu a existat un mesaj specific" în plus de la președinția ucraineană.

Volodimir Zelenski a respins rapid orice posibilitate de discuții cu Moscova, denunțând "retorica pregătită" a lui Vladimir Putin.

El a fost și mai categoric la sfârșitul lunii septembrie, asigurând că Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin este președinte, transmite Agerpres.

Discuțiile dintre Kiev și Moscova s-au blocat din martie, ambele părți dând vina una pe alta pentru impas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău