Kremlinul a respins oferta de pace a lui Volodimir Zelenski: „Trebuie să accepte noi realități”

  • 13 Decembrie 2022 14:39
Kremlinul a respins oferta de pace a lui Volodimir Zelenski: „Trebuie să accepte noi realități”

Kremlinul a respins marți, 13 decembrie, un plan de pace în trei pași propus în urmă cu o zi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Dmitri Peskov afirmând că Ucraina trebuie să accepte „noi realități”, potrivit hotnews.ro.

Unul dintre cei 3 pași enumerați luni seara de președintele ucrainean în discursul său adresat națiunii a ținut de retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei până la Crăciun.

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat”, a spus Zelenski, adăugând că „foarte curând vom avea sărbători sărbătorite de miliarde de oameni. Crăciunul - conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul - conform calendarului iulian”, a spus Zelenski.

„Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune”, a propus președintele ucrainean.

Întrebat marți despre acest lucru în timpul conferinței sale zilnice de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a răspuns că „acest lucru este exclus” și că partea ucraineană trebuie să accepte noile realități „care s-au dezvoltat în tot acest timp”.

El a declarat că „partea ucraineană trebuie să accepte realitățile care s-au dezvoltat în tot acest timp”.

„Acestea sunt realitățile care au apărut din cauza liniei, a politicii care a fost dusă în ultimii 15 sau chiar 20 de ani de conducerea Ucrainei și de actualul regim ucrainean”, a adăugat el.

Printre „realitățile” menționate explicit de Peskov s-a numărat faptul că „Federația Rusă are subiecți noi”, o referință la anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate la sfârșitul lunii septembrie.

„Fără a lua în considerare aceste noi realități, orice progres este imposibil”, a subliniat Dmitri Peskov.

Moscova a afirmat în mod repetat în ultimele luni că este dispusă să poarte negocieri de pace cu Ucraina și Occidentul, susținând însă că Kievul și cancelariile occidentale nu doresc să facă acest lucru.

Însă în același timp Kremlinul a respins constant orice solicitări la compromis ale Ucrainei, primele negocieri de pace purtate în luna martie eșuând după ce Moscova a refuzat cerința cheie a Kievului, aceea de a-și înceta atacurile și retrage trupele de pe teritoriul său, hotnews.ro.

La jumătatea lunii martie Ucraina și-a exprimat inclusiv disponibilitatea de a accepta să renunțe la aderarea la NATO și să accepte un model de neutralitate în politica externă cerut de Moscova.

După eșuarea acestor negocieri și descoperirea masacrelor comise de armata rusă la Bucha și în alte locuri, președintele Volodimir Zelenski a declarat în mod repetat că țara sa va accepta pacea cu Rusia după eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate, inclusiv a Crimeei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău