Krasnoselski nu va discuta statutul Transnistriei, dar e la unison cu Dodon: trupele ruse trebuie să rămână
-
13 Ianuarie 2017 14:43
Noul lider al administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu este dispus abordeze subiectele de ordin politic, care țin de un viitor statut al Transnistriei în componența Republicii Moldova, și nu admite retragerea așa-numiților „pacificatori” ruși din regiune. În privința celui de-al doilea subiect, însă, el se situează pe aceeași poziție cu președintele Igor Dodon.
Declarații în acest sens au fost făcute de pretinsul „președinte” al Transnistriei în cadrul unei întrevederi cu deputații din prima legislatură a Sovietului Suprem, legislativul autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”, potrivit agenției oficiale de la Tiraspol, „Novosti PMR”.
El le-a vorbit acestora despre întâlnirea lui, pe 4 ianuarie, la Bender, cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, accentuând că inițiativa a venit de la Chișinău, iar discuțiile au purtat un caracter neoficial. Contrazicând așteptările lui Igor Dodon, care s-a declarat adept al federalizării Republicii Moldova, Vadim Krasnoselski a spus că statutul regiunii ar fi clar definit – Transnistria este „independentă”.
„Sunt ferm convins că garanția securității noastre este independența. Numai în baza independenței noi vom putea apăra interesele noastre, în situația geopolitică atât de complicată care s-a format în jurul Transnistriei”, a subliniat șeful regimului de la Tiraspol.
Krasnoselski l-a atenționat, potrivit „Novosti PMR”, pe Dodon cu privire la „numeroasele probleme de ordin economic, umanitar și cultural”.
Cei doi au căzut, însă, de acord asupra misiunii de „pacificare” desfășurată de trupele ruse timp de 25 de ani pe Nistru. „Dacă-i vom pierde pe pacificatorii ruși de pe malurile Nistrului, putem transforma și Moldova, și Transnistria în zone fierbinți”, a spus liderul de la Tiraspol, precizând că ar fi găsit „înțelegere” din partea președintelui Republicii Moldova în privința formatului misiunii de pacificare. De asemenea, ei s-ar fi înțeles să depună eforturi pentru reluarea livrărilor de combustibil pe cale feroviară, pe segmentul ucrainean al frontierei, recunoașterea diplomelor de studii eliberate la Tiraspol și a numerelor de înmatriculare a automobilelor eliberate în Transnistria.
La rândul lor, foștii deputați transnistreni i-au „recomandat” lui Vadim Krasnoselski să promoveze o lege cu privire la „scopurile și principiile” procesului de negocieri cu Chișinăul, care ar servi drept o foaie de parcurs pentru autoritățile separatiste.
În acest context, comentatorul politic Vlad Țurcanu declara pentru Radio Chișinău că nu vede nimic bun în întrevederea de la Bender dintre președintele Igor Dodon și noul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
„ La ora actuală, Republica Moldova este pusă doar în situația să cedeze pe problematica transnistreană. Din păcate, nu există foarte mulți oameni care să aibă o idee clară asupra a ceea ce ar trebui să se facă ca această problemă să înceapă a se soluționa. Cu alte cuvinte, nu la Președinție putem găsi la ora actuală un oficial care să fie bine intenționat și să poată să-și aducă aportul la soluționarea unor probleme curente cu privire la Transnistria. Nu am văzut la președinție nicio disponibilitate de a se acționa în favoarea Republicii Moldova”, a declarat fostul consilier prezidențial.
Amintim că Igor Dodon s-a întâlnit cu Vadim Krasnoselski înainte de vizita pe care o întreprinde, începând de luni, 16 ianuarie, la Moscova, unde are planificată o întrevedere cu Vladimir Putin. În cadrul acesteia vor fi, de asemenea, abordate aspecte al reglementării conflictului transnistrean, potrivit unor declarații ale președintelui moldovean.