Kosovo va solicita aderarea la UE. Serbia încearcă blocarea ei și cere sprijinul statelor ce nu recunosc independența Kosovo

  • 12 Decembrie 2022 18:54
Kosovo va solicita aderarea la UE. Serbia încearcă blocarea ei și cere sprijinul statelor ce nu recunosc independența Kosovo

Kosovo urmează să prezinte oficial joi, 15 decembrie, cererea sa de aderare la UE, a anunțat luni televiziunea publică RTK, citată de agențiile EFE și Tanjug și care asigură că deține documentul oficial cu această solicitare.

Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi se află la Bruxelles pentru a pregăti acest pas, menționează aceeași sursă, adăugând că încă nu se cunosc însă detaliile asupra formei în care va fi prezentată cererea de aderare, întrucât cinci state membre ale UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania - nu recunosc independența pe care această provincie sârbă și-a proclamat-o în 2008, scrie Agerpres.

În acest timp, ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat că Serbia va încerca să obțină respingerea acestei solicitări și va cere în acest sens ajutorul statelor UE care nu recunosc independența Kosovo.

''Acționăm pentru a cere statelor membre ale UE care nu au recunoscut (independența) Kosovo să conteste această chestiune din punctul de vedere al statutului, astfel încât să nu existe condițiile pentru ca aceasta să fie o temă de dezbatere'', a explicat șeful diplomației sârbe.

''Vom vedea dacă cererea va fi respinsă sau luată în discuție, dar aceasta depinde și de președinția Consiliului UE'', deținută de Republica Cehă, a adăugat Ivica Dacic. Acesta a mai spus că guvernul sârb desfășoară în prezent discuții și cu Ungaria, țară care a recunoscut independența Kosovo.

O asemenea solicitare din partea Kosovo survine în contextul noilor tensiuni între Belgrad și Pristina și blocării șoselelor din nordul regiunii de către membri ai minorității sârbe, care acuză discriminări din partea autorităților kosovare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău