Kosovo | Un partid reformist de stânga învinge în alegerile legislative

  • 15 Februarie 2021 08:45
Kosovo | Un partid reformist de stânga învinge în alegerile legislative

Un partid reformist de stânga a ieșit pe primul loc duminică la alegerile legislative din Kosovo cu mult în fața vechii gărzi a comandanților separatiști, după ce a promovat un discurs pentru luptei împotriva corupției într-un teritoriu afectat de sărăcie și instabilitate politică, comentează AFP.

Aceste alegeri parlamentare anticipate, a cincea rundă de la proclamarea independenței fostei provincii sârbe în 2008, au avut loc în timp ce pandemia de coronavirus se agravează.

Pandemia a exacerbat, de asemenea, problemele economice și sociale din teritoriul cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, unde salariul mediu este de aproximativ 500 de euro și unde tinerii, care se confruntă cu o rată a șomajului de 50%, încearcă în număr mare să emigreze în Elveția sau Germania.

Mișcarea Vetevendosje (VV), Autodeterminare a lui Albin Kurti, pornită în războiul împotriva clientelismului, a reușit să capitalizeze nemulțumirile populației.

"Aceste alegeri au fost un referendum privind justiția și locurile de muncă, împotriva corupției și capturării resurselor statului", a spus Albin Kurti în discursul său de victorie. "Este fără precedent în Kosovo de după război", a adăugat el.

Cu circa 48% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a peste 90% din buletinele de vot, VV și-a devansat triumfal principalii concurenți

PDK, creat de foști comandanți rebeli ai războiului de independență împotriva forțelor sârbe (1998-1999), a obținut aproximativ 17% din voturi, în timp ce LDK de centru-dreapta a câștigat 13%.

Pe străzile înzăpezite din Pristina, o mulțime de partizani ai lui Albin Kurti au înfruntat gerul pentru a-și sărbători victoria cu un concert de claxoane, lansând artificii și fluturând drapelul roșu albanez.

Partizanii lui Albin Kurti îi acuză pe foștii luptători de gherilă care au dominat mult timp puterea la vârf că au irosit primii ani de independență a teritoriului populat majoritar de albanezi.

Fosta gherilă a pornit la lupta electorală handicapul absenței mai multor figuri importante, cum ar fi fostul președinte Hashim Thaci, inculpat în noiembrie de justiția internațională pentru crime de război în timpul și după conflictul împotriva forțelor sârbe.

În față, VV a primit un sprijin din partea președintei interimare, Vjosa Osmani, în vârstă de 38 de ani, simbol al unei clase politice din nouă generație care a părăsit LDK de centru-dreapta al premierului în exercițiu. Avdullah Hoti.

Vetevendosje a obținut primul loc și la ultimele două alegeri legislative, dar a fost izolată de coalițiile încheiate de ceilalți.

În 2020, guvernul lui Albin Kurti, un tribun formidabil care a petrecut doi ani în închisoarea fostului președinte sârb Slobodan Milosevic, a rezistat aproximativ cincizeci de zile înainte de a fi răsturnat.

De această dată, mișcarea sa poate spera să formeze o majoritate guvernamentală dacă se aliază cu partidele reprezentante ale minorităților, care dispun de 20 din cele 120 de locuri ale parlamentului. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău