Kosovo se îndreaptă spre alegeri anticipate, după ce Curtea Constituțională a invalidat alegerea guvernului Hoti

  • 22 Decembrie 2020 11:20
Kosovo se îndreaptă spre alegeri anticipate, după ce Curtea Constituțională a invalidat alegerea guvernului Hoti

În Kosovo vor fi convocate alegeri anticipate, după ce Curtea Constituțională a invalidat alegerea, în iunie, a guvernului condus de Avdullah Hoti, ceea ce semnalează o nouă criză pentru fragila democrație balcanică, relatează marți dpa și AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit deciziei de luni seara a Curții, validarea guvernului Hoti de către parlament, la 3 iunie - cu o diferență de un singur vot, 61 pentru din 120 - a fost ilegală, întrucât unul din deputații care l-au votat avea în acel moment o condamnare pentru corupție.

Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, urma să aibă întâlniri marți cu reprezentanții partidelor pentru a decide data alegerilor, care trebuie să se desfășoare peste cel mult 40 de zile.

Deputatul condamnat a început executarea pedepsei cu închisoare în septembrie.

În vară, instalarea guvernului de coaliție al lui Hoti (Liga Democrată din Kosovo, LDK, centru-dreapta) a venit pe fondul crizei politice apărute după căderea, la sfârșitul lui martie, a unui alt executiv de coaliție format din LDK și Vetevendosje, partidul naționalist de stânga care obținuse cele mai multe voturi la scrutinul legislativ din octombrie anul trecut. LDK a fost de acord atunci cu o nouă coaliție și l-a propus pe Avdullah Hoti pentru funcția de prim-ministru, în locul lui Albin Kurti, liderul VV.

Totuși, Kurti a blocat votul, insistând că, întrucât are cel mai mare grup parlamentar, partidul său VV trebuie să numească un candidat pentru conducerea guvernului, iar formațiunea sa a depus la Curtea Constituțională o petiție împotriva numirii lui Hoti. Atunci însă Curtea a decis împotriva lui Kurti, ceea ce a deschis calea către votul parlamentar din 3 iunie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău