Kosovo anunță că va depune o cerere oficială de aderare la UE până la sfârșitul anului

  • 10 Iunie 2022 16:32
Kosovo anunță că va depune o cerere oficială de aderare la UE până la sfârșitul anului

Premierul kosovar Albin Kurti a anunțat vineri că Pristina va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Europa este destinul nostru, Europa este viitorul nostru", a declarat prim-ministrul kosovar într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul primei vizite pe care o desfășoară acesta în Balcanii de Vest.

"Aspirăm mereu la statutul de țară candidată la UE și vom înainta cererea până la sfârșitul anului", a spus șeful guvernului din această fostă provincie sârbă a cărei independență, declarată în 2008, nu a fost încă recunoscută de Belgrad.

Normalizarea relațiilor rămâne principalul obstacol în calea europeană atât a Pristinei, cât și a Belgradului, în ciuda mai multor ani de dialog sub egida UE. Marea majoritatea a țărilor din UE recunosc independența Kosovo, însă nu și Serbia și nici aliați ai săi precum Rusia și China, care blochează aderarea Pristinei la ONU.

Scholz a făcut apel la reconcilierea dintre cei doi inamici, la peste două decenii de la războiul dintre aceștia, care a făcut circa 13.000 de morți, în majoritate kosovari albanezi.

"Pentru Kosovo este important ca dialogul dintre Kosovo și Serbia, dirijat de UE, să avanseze", a spus cancelarul german.

Cele două părți trebuie "să găsească o soluție politică, printr-un acord global și durabil care să contribuie de asemenea la stabilitatea regională", a afirmat el.

Scholz a subliniat necesitatea de a lupta împotriva influenței Moscovei în Balcani, salutând alinierea Kosovo la sancțiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina.

"Prin sprijinul său față de toate măsurile și sancțiunile", Kosovo a arătat "că este un partener fiabil care se ține aproape de noi și de comunitatea europeană și internațională", a spus el.

De la izbucnirea războiului din Ucraina la sfârșitul lunii februarie, autoritățile kosovare insistă asupra necesității apropierii de Occident și cer de asemenea aderarea la NATO. În ceea ce o privește, Serbia a condamnat războiul la ONU, dar refuză să se alinieze la sancțiunile occidentale.

Olaf Scholz a început vineri un turneu de două zile în Balcanii de Vest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău