Kosovo a transmis oficial cererea de aderare la UE
-
15 Decembrie 2022 18:57
Premierul kosovar Albin Kurti a înaintat joi oficial cererea Kosovo de aderare la UE, care presupune obținerea mai întâi a statutului de țară candidată, un proces de durată și care va depinde de normalizarea relațiilor cu Serbia, transmite Agerpres.
Cererea a fost transmisă la Praga președinției cehe a Consiliului UE. ''Nu vrem (să aderăm la UE) pe ușa din spate, nu vrem proceduri rapide. Dorim să construim UE în țara noastră cu poporul nostru'', a spus Kurti, potrivit Reuters, după ce a înmânat cererea ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek.
''Credem cu convingere că viitorul european este singura cale de rezolvare a problemelor în regiune, fie că sunt economice, sociale sau politice'', a afirmat la rândul său oficialul ceh despre cererea de aderare la UE formulată de Kosovo.
Însă cinci state membre ale UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania - nu recunosc independența pe care această provincie sârbă și-a proclamat-o în 2008, ceea ce îi îngreunează demersul de a obține statutul de candidată la UE.
Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a descris miercuri anunțul Kosovo de solicitare a obținerii statutului de candidată la UE drept o mișcare de marketing politic făcută de Pristina, el amintind că pentru aprobarea acestei cereri este nevoie de consensul statelor membre ale UE.
Cum vor aborda oficialii europeni cererea înaintată de Kosovo revine președinției cehe a Consiliului UE să răspundă, dar rămâne de văzut dacă va fi lansată o procedură sau dacă va fi nevoie să se aștepte schimbarea președinției Consiliului UE, care va fi preluată pe 1 ianuarie de Suedia, a adăugat ministrul sârb, citat de agenția Tanjug.
''Deocamdată nu se știe, dar din discuțiile pe care le-am avut cu țările care nu recunosc Kosovo - și ministrul ungar de externe Peter Szijjarto mi-a spus același lucru - ele sunt împotrivă din motivele pe care le-am menționat și vor vota împotrivă dacă va fi un vot'', a menționat el în continuare.
Dar chiar dacă o procedură va fi lansată, ceea ce este posibil, luarea unei decizii de către UE va dura aproximativ un an, estimează Ivica Dacic.
''Însă, în final, tot va fi nevoie de un consens, care nu există în UE. De aceea cred că este mai degrabă o mișcare de marketing politic din rațiuni de politică internă ale Kosovo'', a concluzionat ministrul sârb de externe, care a amintit că ''până în prezent, nimeni nu a primit statutul de candidat fără să-și fi rezolvat mai întâi chestiunile privind statutul''.