Kosovo a primit undă verde pentru intrarea în Consiliul Europei. România și Republica Moldova s-au abținut de la votul din plenul APCE

  • 18 Aprilie 12:49
Kosovo a primit undă verde pentru intrarea în Consiliul Europei. România și Republica Moldova s-au abținut de la votul din plenul APCE

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat săptămâna aceasta cu mare majoritate de voturi pentru primirea în organizația pan-europeană pentru drepturile omului a statului Kosovo.

La votul din 16 aprilie de la Strasbourg (131 pentru, 29 împotrivă, 11 abțineri), în favoarea primirii Kosovo au votat și parlamentari din țări ca România, Spania sau Grecia, care – ca și R. Moldova - nu recunosc statul balcanic proclamat în mod unilateral în 2008, scrie Europa Liberă.

Cei trei parlamentari din Republica Moldova prezenți la dezbatere au fost Ion Groza, Natalia Davidovici și Andrian Cheptonar.

Împotrivă au votat în mod previzibil mai ales reprezentații Serbiei, țară care încă privește noul stat ca pe o provincie renegată de-a sa și a amenințat că se va retrage din Consiliul European dacă va fi primit Kosovo.

Kosovo a depus cerere de aderare la Consiliul Europei în 2022, după ce principalul aliat al Serbiei, Rusia, a fost exclusă din organizație din cauza invadării Ucrainei – mărind șansele statului balcanic de a fi acceptat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău