Kommersant | Gazprom nu agreează schema de restructurare a datoriei pentru gaze propusă de Chișinău

  • 13 Februarie 2017 12:43
Kommersant | Gazprom nu agreează schema de restructurare a datoriei pentru gaze propusă de Chișinău

„Gazprom” a refuzat schema de restructurare a datoriei de 6,5 miliarde de dolari propusă de autoritățile de la Chișinău și care presupune transferarea celei mai mari părți a acestei datorii pe seama administrației de la Tiraspol, scrie Kommersant.

Experții citați de publicația de la Moscova spun că Rusia n-ar mai spera să recupereze acești bani și ar vrea să mențină, prin intermediul lor, o pârghie de influență asupra Chișinăului.  

Partea leului, de 5,8 miliarde de dolari din datoria pentru gaze, se referă de fapt la regiunea transnistreană, unde gazele sunt livrate, de la sfârșitul anului 1992, practic gratuit. Cu toate acestea, juridic datoria este înregistrată pe numele societății ruso-moldovenești „Moldova-Gaz”, care livrează gaze și pe malul stâng, și pe cel drept al Nistrului, notează Kommersant.

Publicația amintește că, la mijlocul lui ianuarie, președintele Igor Dodon a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și cu șeful „Gazprom”, Aleksei Miller. Atunci Dodon declara că autoritățile de la Chișinău au o schemă de restructurare a datoriei pentru gazele rusești. Săptămâna trecută, în cadrul unor negocieri pe care le-a avut cu adjuctul președintelui Consiliului de Administrație al „Gazprom”, Valeri Golubev, premierul moldovean Pavel Filip a făcut publică această schemă. Conform propunerilor sale, Republica Moldova ar fi gata să achite o parte din datoria sa prin intermediul unor active ce ar fi transmise „Moldova-Gaz”, iar datoria transnistrenilor urma să fie transferată mai întâi pe seama întreprinderii „Tiraspoltransgaz”, iar apoi – a administrației de la Tiraspol.

O asemenea opțiune, care ar lipsi „Gazprom” de orice șansă de a-și recupera banii, nu este însă agreată de monopolistul rus.

Vineri, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoseslski, Valeri Golubev a declarat că „Gazprom” nu va modifica schema livrărilor de gaze, adică și pe cea de calcul a datoriei, în Transnistria. „Moldova-Gaz” și „Tiraspoltransgaz” asigură tranzitul a 18,5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Balcani. În Republica Moldova sunt livrate 3 miliarde de metri cubi, iar la sfârșitul lui 2016 „Gazprom” și „Moldova-Gaz” au prelungit contractul de tranzit și livrare a gazelor până la sfârșitul lui 2019, a precizat el, fără să facă și alte comentarii.

Veaceslav Mișcenko, de la Argus Media, la care face referire Kommersant, a remarcat că, din punct de vedere economic, problema acestei datorii nu are soluție, deoarece economia regiunii transnistrene este prea  mică pentru a putea asigura recuperarea acesteia, așadar rezolvarea se află în plan politic. Datoria imensă chiar și din perspectiva „Gazprom” poate fi folosită de Rusia pentru a reîntoarce în sfera sa de influență Republica Moldova, care în ultima vreme, pe fundalul evenimentelor din Ucraina, s-a reorientat pe calea integrării europene. În opinia expertului, „Gazprom” va încerca să recupereze o parte din bani, însă în final va trebui să renunțe la cea mai mare parte. Totodată, potrivit lui Veaceslav Mișcenko, modalitățile de soluționare a acestei probleme alese de Moscova vor depinde de politica autorităților moldovene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău