“Cei care reușiseră să rămână în viață puteau să depună mărturie lumii întregi că infernul a fost dezlănțuit pe pământ, dar și că forța vieții a înfrânt până la urmă moartea. O catastrofă fără egal, în care 6 milioane de copii, femei și bărbați au fost uciși. Tot astăzi evocăm suferințele îndurate de victimele Pogromului din București, în ianuarie 1941, când mii de evrei erau predați morții. De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, onorăm memoria tuturor celor care și-au pierdut viața, precum și curajul supraviețuitorilor și al salvatorilor, pentru ca tragedia care a curmat atâtea destine să nu fie uitată niciodată”, a subliniat președintele Iohannis.
Și premierul Marcel Ciolacu a adus un „omagiu profund” memoriei tuturor celor care au suferit și și-au pierdut viața în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria secolului al XX-lea și chiar din istoria lumii
„Totodată, sunt alături de cei care au supraviețuit și au avut tăria de a transmite mai departe mărturiile ororilor prin care au trecut, astfel încât umanitatea să învețe din durerea lor. Nu avem voie să uităm că istoria a dat oameni, prin care conducătorii dictatoriali ai României, care au urmărit, în mod brutal și sistemic, exterminarea populației evreiești. Nu pot exista scuze pentru cei care au trimis cu cinism și sânge rece pe concetățenii lor la moarte, pe care i-au discreditat, umilit și i-au exclus din societate”, a transmis premierul, luni, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
El a accentuat importanța de a nu uita niciodată modul în care ura și antisemitismul au „contaminat sisteme și au afectat profund societăți, inclusiv în România”.
„Această zi nu este doar un omagiu adus celor care au avut de suferit, ci și un apel la conștiința noastră colectivă. Această zi este despre a ne asigura că niciodată nu vom permite ca asemenea atrocități să se repete”, a adăugat Marcel Ciolacu.