Klaus Iohannis și Ludovic Orban, prezenți la Iași la manifestările pentru Unirea Principatelor Române

  • 24 Ianuarie 09:39
Klaus Iohannis și Ludovic Orban, prezenți la Iași la manifestările pentru Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române va fi celebrată vineri, la Iași, printr-o serie de manifestări la care sunt așteptați să participe președintele României, Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ambasadori, parlamentari, reprezentanți ai administrației locale, informează Agerpres.

Evenimentele vor avea loc în Piața Unirii, începând cu ora 13,00, și vor cuprinde un Te Deum și un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfinția Sa Teofan, alături de Preasfinția Sa Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași. Vor urma discursuri ale oficialităților centrale și locale și depunerea de coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La final, alături de militarii, pompierii și jandarmii ieșeni, vor defila militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", ai Batalionului 17 Vânători de Munte "Dragoș Vodă" din Vatra Dornei, cei ai Batalionului 53 Comando "Smaranda Brăescu" din Bacău, elevi ai Colegiului Național Militar "Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, precum și un detașament al Asociației Tradiții Militare.

Manifestările oficiale vor fi precedate de un concert de muzică populară, "Noi suntem români", care va continua de la ora 14,15, fiind susținut de Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Margareta Clipa, Laura Lavric, Ștefan Pintilii și Ansamblul de dansuri "Mugurelul" al USAMV Iași.

Participanții sunt invitați apoi de Primăria Iași la o masă populară, cu ceai, vin fiert și plăcinte moldovenești.

De la ora 14,30, la Biserica "Sfinții Trei Ierarhi", va fi oficiată o slujbă de pomenire urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012, Liga Studenților din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și Frontul Patrioților Români din Iași vor organiza Marșul Unioniștilor din România și Republica Moldova, care va porni, la ora 11,00, de la statuia lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii către statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.

Printre evenimentele culturale dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească se numără lansarea revistei "Ioan Neculce - Buletinul Muzeului Municipal Regina Maria" și expoziția "Locuri și zidiri ieșene: Casa Ruset din Iași", care se vor desfășura la Muzeul de Istorie Naturală, de la ora 11,00 și, respectiv, ora 11,30.

Spectacolul "Povestea Unirii", care poartă semnătura regizorului Ovidiu Lazăr, va fi jucat în Sala Unirii, de la ora 11,00. Piesa va fi interpretată de actorii societari ai Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași, actorii profesori ai Universității Naționale de Arte "George Enescu", actorii Teatrului pentru Copii și Tineret "Luceafărul" și actorii angajați sau colaboratori ai Ateneului Național din Iași.

La Muzeul Municipal "Regina Maria" va avea loc, de la ora 17,00, colocviul "Ocrotirea patrimoniului mobil și imobil în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza".

La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga țară Ziua Unirii Principatelor Române. În acest an, se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), fiind considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. La 1 decembrie 1918, țelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Thu
3
Fri
5
Sat
5
Sun
3
Mon
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău