Klaus Iohannis și Ludovic Orban au transmis mesaje de Ziua Românilor de Pretutindeni: Sângele apă nu se face. La mulți ani, dragi români, oriunde vă aflați!

  • 31 Mai 2020 12:04
Klaus Iohannis și Ludovic Orban au transmis mesaje de Ziua Românilor de Pretutindeni: Sângele apă nu se face. La mulți ani, dragi români, oriunde vă aflați!

Președintele României, Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, că "este nevoie de toți românii, de 'aici' și de 'acolo', din țară și din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă și sigură pe care ne-o dorim". La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus că această zi e sărbătorită "sub semnul solidarității față de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitară și al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi și a celor apropiați".

"Ultima duminică a lunii mai ne oferă prilejul de a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi dedicată celor aflați dincolo de hotare, dar rămași aproape de țara natală, în gând și în suflet. Fiecare român, acolo unde se află, este un ambasador al tradițiilor, culturii și obiceiurilor noastre, al creativității și al spiritului românesc. Ultimele luni au pus o lume întreagă la grea încercare, dar oriunde s-au aflat, cei mai mulți dintre români s-au comportat în mod exemplar. Responsabilitatea fiecăruia și solidaritatea tuturor ne-au ajutat pe toți să trecem mai ușor prin această pandemie", a spus președintele României, potrivit ziare.com.

El le mulțumește românilor din afara țării pentru că au înțeles apelurile autorităților române în această perioadă a pandemiei. De asemenea, președintele Iohannis arată că prin măsurile din programul de reconstrucție economică de după pandemie va putea fi valorificat potențialul reprezentat de românii plecați în străinătate care se reîntorc în țară.

Mesajul lui Ludovid Orban

Premierul României a transmis că sărbătorim în acest an Ziua Românilor de Pretutindeni sub semnul solidarității față de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitară și al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi și a celor apropiați".

Seful Guvernului de la București a adăugat că, în pofida distanței fizice care ne desparte și a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru protejarea sănătății noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou ca suntem uniți, amintind de vorba românească care spune că "sângele apă nu se face".

"Fie că ne referim la comunitățile pe care circumstanțele istorice nedrepte le-au despărțit de țară sau la cele ale românilor care au ales să studieze, să muncească și să trăiască peste hotare, opțiunea noastră a fost limpede în favoarea sprijinirii românilor de pretutindeni.

Am considerat de datoria Guvernului să-i susținem în mod concret pe fratii noștri de peste Prut în lupta cu pandemia COVID-19. Totodată, am alocat resurse, încă de la începutul mandatului, pentru inițiativele menite să contribuie la păstrarea identității, tradițiilor și culturii românilor din comunitățile istorice, dar și din cele recent formate.

Indiferent pe ce meleaguri de află, comunitățile de români din afara granițelor întregesc cu mândrie neamul și națiunea română.

Poporul român are nevoie de toți fiii săi, indiferent în ce colț al lumii se află.

La mulți ani, dragi români, oriunde vă aflați!", a mai transmis Ludovic Orban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău