Klaus Iohannis salută recunoașterea limbii române în Ucraina: Pas important pentru un parteneriat strategic puternic

  • 19 Octombrie 2023 09:44
Klaus Iohannis salută recunoașterea limbii române în Ucraina: Pas important pentru un parteneriat strategic puternic

Președintele român Klaus Iohannis a salutat, miercuri, decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă oficială a minorității române din această țară, precizând că este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între cele două state, transmite BBC.

Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înțelegerii în problema așa-zisului limbaj artificial „moldovenesc" la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută la București. Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România și Ucraina la nivel de stat și de societate", a scris Iohannis pe rețeaua de socializare X.

Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este, începând de miercuri, limba română, nu limba moldovenească, a declarat, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu.

El a precizat, la finalul ședinței comune ale guvernelor României și Ucrainei, că autoritățile de la Kiev au decis recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina.

Măsura a fost adoptată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre acestea referindu-se și la drepturile minorităților naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău