Klaus Iohannis salută acordul privind sprijinul pentru Ucraina și bugetul UE: Am pledat, în numele României, să dovedim unitatea noastră fundamentală și poziția de lider mondial

  • 01 Februarie 16:40
Klaus Iohannis salută acordul privind sprijinul pentru Ucraina și bugetul UE: Am pledat, în numele României, să dovedim unitatea noastră fundamentală și poziția de lider mondial

Președintele Klaus Iohannis a salutat joi acordul la care a ajuns alături de cei 27 de șefi de state sau de guverne din Uniunea Europeană cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual, subliniind că, în numele României, a pledat “pentru soluții constructive care să dovedească unitatea noastră fundamentală”.

“Salut acordul la care au ajuns cei 27 de state membre ale UE în cadrul Consiliului European cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual. În numele României, am pledat pentru soluții constructive care să dovedească unitatea noastră fundamentală. Facem cu toții parte din aceeași comunitate cu același obiectiv: să devenim o Uniune mai rezistentă și să ne consolidăm poziția de lider mondial”, a scris Klaus Iohannis, pe platforma X.

El a mai subliniat că “urgența sprijinului pentru Ucraina are nevoie de angajamentul nostru deplin pentru a ajunge la un acord, care va demonstra unitatea noastră”.

Liderii celor 27 de state membre ai Uniunii Europene, inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, au ajuns joi la un acord cu privire la mecanismul de sprijin de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, înțelegerea fiind anunțată de președintele Consiliului European, Charles Michel, la doar nouă minute de la începerea summitului.

Avem o înțelegere. Unitate!“, a scris el, pe platforma X.

Acesta a precizat că toți 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE.

“Acest lucru asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă conducerea și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a conchis el.

Înțelegerea a fost convenită la scurt timp după ce Ecaterina Casinge, purtătorul de cuvânt al lui Michel, a anunțat începerea propriu-zisă a summitului, având bugetul multianual, sprijinul pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu pe ordinea de zi.

Într-un Bruxelles blocat de tractoare ale fermierilor care protestează, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au demarat joi dimineață o nouă rundă de negocieri privind rectificarea bugetului multianual al UE și sprijinul financiar pe termen lung pentru Ucraina, acord ținut prizonier de veto-ul premierul maghiar Viktor Orban. Summitul propriu-zis a fost o precedat de o reuniune restrânsă a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și liderul ungar Viktor Orban.

De altfel, Politico Europe relatează că acordul UE privind un pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost încheiat după ce un mic grup de lideri l-a convins pe premierul ungar Viktor Orbán, într-o întâlnire cu ușile închise, să renunțe la veto-ul său privind finanțarea Ucrainei.

Potrivit The Guardian, premierul Viktor Orbán a cedat în cele din urmă la presiuni după o serie de întâlniri aseară și în această dimineață cu liderii UE.

Aceștia au convenit asupra a două compromisuri – va exista o revizuire a cheltuielilor de către Comisia Europeană peste doi ani și un vot în acest sens.

Textul concluziilor prevede că “pe baza raportului anual al Comisiei privind punerea în aplicare a mecanismului pentru Ucraina, Consiliul European va organiza în fiecare an o dezbatere privind punerea în aplicare a mecanismului, în vederea furnizării de orientări.

“Dacă este necesar, peste doi ani, Consiliul European va invita Comisia să prezinte o propunere de revizuire în contextul noului CFM”, arată documentul convenit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău