Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Tokyo, cu președinții Dietei japoneze: Lansarea Parteneriatului Strategic România – Japonia reprezintă un moment istoric

  • 06 Martie 2023 11:50
Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Tokyo, cu președinții Dietei japoneze: Lansarea Parteneriatului Strategic România – Japonia reprezintă un moment istoric

Președintele Klaus Iohannis a avut luni, 6 martie, în prima zi a vizitei oficiale pe care o efectuează în Japonia, întrevederi cu președintele Camerei Consilierilor din Dieta (Parlamentul) Japoniei, Hidehisa Otsuji, și cu președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda, cu care a discutat despre Parteneriatul Strategic România-Japonia, a cărei declarație comună de instituire urmează a fi semnată marți, și situația regională de securitate, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a subliniat în cadrul celor două întâlniri reperul major pe care semnarea Declarației comune de instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia, care va avea loc marți, îl va marca în evoluția relațiilor bilaterale de peste un secol dintre cele două state.

“Președintele României a arătat că lansarea Parteneriatului Strategic reprezintă un moment istoric pe care țara noastră dorește să îl pună în slujba prieteniei și dezvoltării relațiilor dintre cele două popoare și a subliniat obiectivul României de a fi un partener de încredere al Japoniei, atât în avansarea cooperării bilaterale, cât și în plan multilateral, în cadrul ONU, precum și în relația Japoniei cu NATO și Uniunea Europeană”, arată sursa citată.

Șeful statului a punctat că prin documentele care vor fi semnate marți se deschid noi oportunități pentru intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, industrie, cercetare, inovare, educație și cultură. În acest sens, au fost reliefate posibilitățile de cooperare cu Japonia în extinderea programelor de energie nucleară civilă, cum sunt Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR).

Președintele Klaus Iohannis a exprimat și susținerea consolidării contactelor româno-japoneze pe linie parlamentară, care înregistrează un ritm ascendent al dialogului.

Șeful statului a detaliat, în ceea ce privește situația regională de securitate, sprijinul multidimensional pe care țara noastră îl acordă Ucrainei încă de la începutul războiului declanșat de Rusia.

De asemenea, președintele Iohannis a transmis aprecierile României cu privire la implicarea constructivă a Japoniei în sprijinul Ucrainei. El a salutat obiectivul asumat de Japonia, în calitate de Președinție rotativă a G7, de a continua mobilizarea comunității statelor care împărtășesc aceleași valori în sprijinul Ucrainei.

Șeful statului a felicitat autoritățile nipone și pentru obiectivul ambițios asumat prin noua Strategie Națională de Securitate a Japoniei, care vizează consolidarea capabilităților de apărare și atingerea țintei de 2% din PIB pentru bugetul Apărării în următorii cinci ani.

Președinții celor două camere ale Dietei Naționale a Japoniei au transmis aprecierile pentru semnarea Parteneriatului Strategic, evidențiind că vizita președintelui Klaus Iohannis reprezintă un moment cu o semnificație aparte în istoria relațiilor româno-japoneze.

Cei doi înalți oficiali au subliniat că Parteneriatul Strategic deschide noi oportunități de cooperare în domeniile economic, comercial, cercetare și inovare.

În ceea ce privește situația de securitate, președinții celor două camere ale Dietei nipone au accentuat faptul că Japonia și România împărtășesc aceeași viziune și abordare și au transmis aprecieri pentru acțiunile și eforturile susținute ale țării noastre în sprijinul Ucrainei, atât în ceea ce privește situația refugiaților, cât și pentru facilitarea tranzitului de cereale.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 6-10 martie 2023, o vizită oficială în Japonia, țara care deține președinția G7, și o vizită de stat în Republica Singapore, având ca obiectiv de politică externă consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific. La Tokyo, șeful statului și premierul nipon Fumio Kishida vor semna declarația comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, iar la Singapore, Iohannis va discuta cu președintele Halimah Yacob și cu prim-ministrul Lee Hsien Loong despre atragerea de investiții singaporeze, în contextul în care România organizează în acest an summitul Inițiativei celor Trei Mări.

Marți, Klaus Iohannis urmează să fie primit de împăratul Japoniei, Naruhito, și împărăteasa Japoniei, Masako. Ulterior, se va întâlni cu premierul nipon, Fumio Kishida, cu care va semna Declarația comună de instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia.

Președintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, o întrevedere cu autoritățile locale din Kyoto.

Președintele Klaus Iohannis a mai fost în Japonia în 2019, când a participat la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito. Cu acea ocazie, șeful statului a avut și o întrevedere cu premierul nipon de la acea vreme, regretatul Shinzo Abe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău