Klaus Iohannis: România rămâne un pol de stabilitate în regiunea Mării Negre

  • 03 Septembrie 2021 13:25
Klaus Iohannis: România rămâne un pol de stabilitate în regiunea Mării Negre

România rămâne un pol de stabilitate în regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest, iar una dintre priorități este apărarea intereselor strategice comune, a transmis președintele Klaus Iohannis, la deschiderea Black Sea and Balkans Security Forum. Mesajul lui Klaus Iohannis a fost citit de către consilierul prezidențial Ligia Deca.

"Ceea ce vizăm este apărarea intereselor strategice care ne unesc și scăderea dependenței de partenerii care nu împărtășesc valorile noastre. Totodată, România rămâne un pol de stabilitate în regiune, care își poate asuma un rol de a proiecta valorile occidentale în rândul partenerilor regionali și de a contribui la consolidarea stabilității în regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest", a arătat șeful statului, potrivit Agerpres.

El a apreciat că "în toată această perioadă dificilă demersurile României de sprijin pentru partenerii din regiune reprezintă o dovadă concretă a faptului că numai prin unitate și solidaritate pot fi depășite situațiile de criză și găsite cele mai bune soluții pentru a avansa".

Totodată, a vorbit de provocarea pe care criza COVID a adus-o în domeniul informațiilor

"Pandemia ne-a arătat, de asemenea, că într-un mediu globalizat, caracterizat de o abundență de informații fără precedent pe de o parte și de tehnologii ale comunicațiilor în continuă dezvoltare pe de altă parte, publicul larg poate cu ușurință să ajungă la o interpretare greșită a evenimentelor. De aceea, voi susține întotdeauna multiplicarea platformelor care-și propun să ofere cadrul pentru un dialog informat, argumentat și deschis, bazat pe informații documentate, corecte și verificate, inclusiv în domeniile Apărării și securității naționale", a adăugat Iohannis.

Potrivit președintelui, "organizațiile precum New Strategy Center sunt resurse importante de expertiză și prin conferințe precum cea aflată în derulare creează un spațiu dedicat dialogului dintre reprezentanții statului și societatea civilă".

Cea de-a cincea ediție a Black Sea and Balkans Security Forum are loc vineri și sâmbătă în București, informează Ministerul Apărării Naționale.

Evenimentul este organizat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și găzduiește oficiali și experți din România și din țările regiunilor Mării Negre și Balcanilor, din SUA și Uniunea Europeană, precum și oficiali ai Alianței Nord - Atlantice.

Forumul este organizat de New Strategy Center (NSC), cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe.

NSC este un think-tank românesc fondat în 2015, care își desfășoară activitatea în domeniul relațiilor internaționale, securității și al Apărării. Acesta organizează diverse evenimente și editează studii de specialitate, mai ales pentru a promova importanța strategică a regiunii Mării Negre și a zonei Balcanilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău