Klaus Iohannis: România poate deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor

  • 28 Noiembrie 2020 15:52
Klaus Iohannis: România poate deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, cu ocazia vizitei la Stația de comprimare gaze naturale Jupa, că prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră, România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor, scrie TVR MOLDOVA.

Președintele a spus că dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre.

,,Prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră - care sperăm să debuteze cât mai curând - România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor. În acest sens, am convingerea fermă că fondurile investite în infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decât o poziționare competitivă a României pe piețele de profil sau o reafirmare a credibilității țării noastre, ca partener etalon pentru creșterea securității energetice în întreaga regiune", a spus Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse va satisface mai bine cererea de pe piața internă și va conduce la un nivel sporit de predictibilitate și securitate în aprovizionare pentru consumatorii din România.

,,Să nu uităm că în România, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite și neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul. Programul național de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, inițiat de guvernul liberal în vara acestui an, are ca obiectiv tocmai rezolvarea acestor probleme. Conectarea comunităților din România, în ritm accelerat, la resursele de gaze naturale reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează pe zi ce trece. Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care țara noastră le are, care trebuie să fie exploatate inteligent, corect și eficient", a spus Iohannis.

El a subliniat și necesitatea dezvoltării capacităților de folosire a hidrogenului, pe care l-a numit "combustibilul viitorului".

,,Doresc să încurajez, în contextul provocărilor asociate Pactului european Green Deal, și orientarea spre investiții în capacități de transport pentru combustibilul viitorului - hidrogenul", a spus președintele.

Klaus Iohannis vizitează, sâmbătă, în județul Caraș-Severin, Stația de comprimare gaze naturale Jupa cu ocazia finalizării lucrărilor la prima fază a gazoductului BRUA.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz caspic către piețele din Europa Centrală și de Est. 

Sursa:TVR MOLDOVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
0
Ninsoare
Umiditate:86 %
Vint:7,2 m/s
Fri
-1
Sat
1
Sun
0
Mon
2
Tue
0

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0295 -0.0678
USD 17.3561 -0.0272
RON 4.3139 -0.0137
UAH 0.6161 -0.0014
RUB 0.2294 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău