Klaus Iohannis: România nu are informații cu privire la intenția Rusiei de a ataca militar Republica Moldova

  • 20 Decembrie 2022 17:56
Klaus Iohannis: România nu are informații cu privire la intenția Rusiei de a ataca militar Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că România că România nu deține informații referitoare la intenția Rusiei de a ataca militar Republicii Moldova, după declarațiile făcute de șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.

„Noi nu avem astfel de informații“, a răspuns Iohannis unei întrebări adresate de jurnaliști în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa, alături de care a vizitat Batalionul 1 Instrucție Olt de la Caracal, acolo unde militarii portughezi participă la forța multinațională NATO din România, scrie Calea Europeană.

Poziția lui Iohannis vine să confirme cele afirmate de ministrul de externe Bogdan Aurescu, aflat luni într-o vizită la Chișinău.

Șeful diplomației române a afirmat că războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei nu are succes și că nu a primit informații cu privire la eventuale riscuri de securitate la adresa Republicii Moldova, precizările sale venind în contextul în care scenariul unei intervenții militare a Rusiei în Republica Moldova a fost evocat de șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteață.

“Nu am văzut această declarație despre care vorbiți, dar ceea ce pot să vă spun este că, dincolo de faptul că nu speculez niciodată asupra unor situații ipotetice, ceea ce pot să văd în momentul de față, în situația din teatrul de operațiuni în Ucraina, este că războiul pe care Rusia îl duce împotriva statului vecin este unul care nu are succes. Vedem Rusia în defensivă, vedem Ucraina într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni”, a răspuns Aurescu la o întrebare în cursul unei conferințe comune de presă cu omologul său din R. Modova, Nicu Popescu.

Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol, în acest moment, Republica Moldova“, a continuat șeful diplomației române, adăugând însă că “dacă, va fi nevoie, sigur, noi vom discuta despre măsurile care trebuie să fie luate“.

Întrebat dacă există riscuri reale la adresa securității Republicii Moldova, Aurescu a precizat suplimentar: “Nu estimăm în acest moment și nu am informații cu privire la riscuri de acest gen împotriva Republicii Moldova“.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău