Klaus Iohannis: România a sprijinit umanitar Ucraina, dar și Republica Moldova. Trebuie asigurată securitatea alimentară

  • 10 Iunie 2022 18:10
Klaus Iohannis: România a sprijinit umanitar Ucraina, dar și Republica Moldova. Trebuie asigurată securitatea alimentară

Președintele României Klaus Iohannis spune că este în continuare nevoie de sprijin pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, în contextul crizei economice și umanitare provocare de invazia rusă. El a subliniat, după summit-ul B9 de la București, importanta demersurilor pentru asigurarea securității alimentare și a consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune, transmite DIGI24.

Am avut astăzi un schimb de opinii de substanță cu privire la evoluțiile recente de securitate, dar și privind răspunsul aliat la acestea, mai ales în pregătirea deciziilor de la Summitul NATO de la Madrid. Dialogul de astăzi a evidențiat, o dată în plus, angajamentul nostru ferm de a contribui activ la realizarea obiectivelor NATO. Am subliniat și în acest context necesitatea ca viitorul concept strategic al NATO să reflecte cât mai adecvat și realist noi parametri de securitate, să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare și să consolideze Alianța pe toate palierele pentru a face față tuturor provocărilor din prezent și din viitor.

Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală, prioritară a NATO. Legătura transatlantică și articolul 5 al tratatului de la Washington fac din NATO cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, a spus Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

București 9 este un format care a devenit cu atât mai necesar în aceste momente, în care ne confruntăm la granița Alianței cu un conflict deschis, care generează pierderi de vieți omenești și propagă insecuritate în regiune și în tot spațiul euro-atlantic”, a adăugat el.

Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru securitatea NATO, iar viitoarele măsuri de descurajare trebuie să analizeze cu prioritate nevoile de securitate ale zonei”, a mai spus președintele român.

Iohannis a mai spus că România a depus eforturi susținute pentru a sprijini nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova și a făcut eforturi pentru asigurarea securității alimentare, în condițiile în care războiul declanșat de Rusia are consecințe și în plan umanitar și economic.

În același timp, un alt subiect important abordat în cadrul discuțiilor a fost acela al consecințelor multiple pe care războiul le regenerează, nu doar din perspectiva de securitate, ci și în plan umanitar și economic. În acest sens, un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina și poporul ucrainean. Am reiterat cu această ocazie faptul că România a depus eforturi susținute pentru a sprijini umanitar Ucraina, dar și Republica Moldova. Am subliniat și în acest context importanța demersurilor pentru asigurarea securității alimentare, domeniu în care România deja oferă un sprijin consistent”, a spus președintele.

De asemenea, am susținut perspectiva consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune, profund expuși la presiunile și agresiunea Rusiei. Totodată, am exprimat susținerea fermă a României pentru politica NATO a ușilor deschise și pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianță”, a mai spus președintele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău