Klaus Iohannis participă luni la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată omagierii Regelui Mihai I

  • 10 Decembrie 2017 15:14
Klaus Iohannis participă luni la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată omagierii Regelui Mihai I

Presedintele Klaus Iohannis participă luni, 11 decembrie, de la ora 15:00, la ședința solemnă a Parlamentului României, organizată în memoria Regelui Mihai I.

Pe agenda oficială a șefului statului, remisă de Administrația Prezidențială, este anunțată participarea lui Klaus Iohannis la ”Ședința solemnă comună a Parlamentului dedicată omagierii personalității Majestății Sale Regele Mihai I”.

Camera Deputaților și Senatul se reunesc luni într-o ședință solemnă comună pentru comemorarea regelui Mihai, la care sunt invitați președintele României, Guvernul, custodele coroanei regale, membrii familiei regale, precum și parlamentari și miniștri din Republica Moldova.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor două Camere, ”Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua și împlini dezideratele testamentului politic al Majestății Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România ”o țară statornică, prosperă și admirată în lume”, o Românie suverană și democratică. În acest moment trist în care națiunea română își conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul României va omagia personalitatea Majestății Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei ședințe solemne comune a Senatului și Camerei Deputaților în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale, respectiv în ziua de luni, 11 decembrie 2017, ora 15:00”.

Regele Mihai, ultimul monarh al României și cel din urmă lider de stat din Europa din timpul celui de-al Doilea Război mondial a murit pe 5 decembrie la vârsta de 96 de ani la reședința sa din Elveția.

Ultimul discurs pe care Regele Mihai l-a susținut în plenul Parlamentului României a avut loc pe 25 octombrie 2011, la aniversarea de 90 de ani a Regelui, atunci când acesta a rostit unul dintre cele însemnate citate ale sale: ”Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri”.

Trupul neînsuflețit al Regelui va fi adus în țară pe 13 decembrie și va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș pentru ca personalități, lideri politici și reprezentanți ai corpului diplomatic să poate aduce un ultim omagiu regelui Mihai I. Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal, acolo unde vor putea participa toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte. (programul detaliat aici).

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Mânăstirea Curtea de Argeș.

Sursa: Calea Europeana

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău