Klaus Iohannis: Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi. Discutăm cu toți aliații, partenerii și prietenii pentru a găsi căi pentru a ajuta Republica Moldova

  • 29 Noiembrie 2022 08:10
Klaus Iohannis: Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi. Discutăm cu toți aliații, partenerii și prietenii pentru a găsi căi pentru a ajuta Republica Moldova

Cei 30 de miniștri de externe din statele membre NATO și secretarul general al Alianței sunt de astăzi la București la o reuniune concentrată pe eforturile de a ajuta Ucraina, în continuare, în fața războiului declanșat de Rusia, transmite Radio Chișinău.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a sosit încă de ieri la București și a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

România depune eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova, pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic, generate de războiul din Ucraina, a declarat aseară președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea unei susțineri sporite a Alianței atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune, inclusiv R. Moldova:

 „Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi, pentru mine, și nu doar începând din acest an, când au intrat în mari dificultăți, îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro- europeană, pro-reforme. Noi suntem bucuroși și încurajăm această cale pro-europeană și pro-reformă. Noi facem un pic mai mult decât să-i încurajăm, îi ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri foarte concrete, energie electrică, carburant, lemn, gaz. Însă suntem foarte conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate.

Și de aceea discutăm cu toți aliații, partenerii și prietenii pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova. Personal, nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova. Și dimpotrivă, cred că oamenii au înțeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată și pentru ei, și pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi, România, provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin punctual pe care suntem foarte dispuși să-l dăm, este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătățite, de interconectare, poduri, rețele și așa mai departe, și noi suntem pregătiți ca împreună să facem toate aceste lucruri. Sigur că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european și democratic și pro-reformă, dar, pe de altă parte, este clar că și cetățenii de rând de acolo, administrațiile locale, au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuși să-l oferim”, spune Klaus Iohannis.

La rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja și apăra toți aliații. La București miniștrii de externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini pe mai departe Ucraina în față presiunii Rusiei în Bosnia-Herțegovina, Moldova și Georgia, a spus Jens Stoltenberg.

La reuniunea Alianței de la București vor participa, și miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, țări candidate la aderare, precum și omologii din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale NA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău