Klaus Iohannis, mesaj la Bucharest Forum: România are potențialul de a deveni un jucător regional important în privința securității energetice a Europei

  • 09 Decembrie 2021 14:13
Klaus Iohannis, mesaj la Bucharest Forum: România are potențialul de a deveni un jucător regional important în privința securității energetice a Europei

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, joi, un mesaj în cadrul Bucharest Forum 2021, cel mai amplu eveniment pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, context în care a subliniat necesitatea dialogului la nivel înalt în contextul pandemiei, nevoia de digitalizare a statelor și a adus în discuție criza generată de creșterea prețurilor la energie, arătând că “România are potențialul de a deveni un jucător regional important” în privința capacității energetice sustenabile, transmite caleaeuropeana.ro.

Mesajul președintelui a fost prezentat de către consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu.

“După aproape doi ani de la declanșarea acestei pandemii cu efecte profunde la nivel global, dialogul deschis este astăzi mai necesar ca oricând. Criza sanitară reprezintă nu doar o lecție dură, ci și prilejul de a genera o schimbare a modelelor de dezvoltare a statelor și de apariție a unei noi paradigme în economie, cu accent pe securitatea sanitară, energetică sau alimentară”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit sursei citate

Cât despre criza provocatâ de creșterea prețurilor la energie, Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a reduce dependența de furnizorii din afara Uniunii Europene, creșterea independenței energetice și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.

„În acest scop, am solicitat luna trecută Comsiei Europene includerea energiei nucleare și a gazului natural în Actul delegat din cadrul pachetului legislativ al Taxonomiei, care să fie prezentat cât mai curând posibil. România beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie de noi capacități energetice sustenabile, care să confirme potențialul de a deveni un jucător regional important în acest domeniu. Proiectele de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră sunt o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm responsabil. Am convingerea că proiectul Neptun Deep, care va fi gestionat de OMV-Petrom și Romgaz, va demara cât mai curând și va reprezenta un model pentru inițiativele viitoare. În domeniul energetic nuclear, avem o cooperare foarte bună cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, cu care am încheiat recent un acord prin care România se pregătește să integreze Reactoarele Modulare Mici în sistemul energetic național”, a elaborat președintele.

Totodată, șeful statului a reiterat și importanța digitalizării, precizând că pandemia a accelerat puternic tendințele către robotizare, utilizarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor blockchain, cât și nevoia de adecvare a securității cibernetice.

“România și-a propus, pentru perioada următoare, mai mult decât o simplă recuperare a decalajelor pe zona de societate digitală. Astfel, măsurile de sprijinire a tranziției digitale reprezintă o cincime din totalul de 29 de miliarde de euro al Planului Național de Redresare și Reziliență. (…) Țara noastră este pe locul 4 în Uniunea Europeană la numărul de absolvenți în Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor, și este momentul să fructificăm acest atu valoros. Prin implicarea directă a mediului de afaceri din sectorul IT&C românesc, sunt convins că putem deveni un hub de inovare digitală. În acest sens, ne bucurăm că România a devenit țara gazdă a Centrului European Industrial, Tehnologic și de Cercetare în materie de Securitate Cibernetică, cu rol esențial în asigurarea securității digitale, precum și a rețelelor informatice în domenii vitale, precum sănătatea, transporturile, energia ori piețele financiar-bancare”, se mai arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Potrivit președintele, pandemia “ne-a arătat că securitatea și reziliența rămân nucleul de forță al fiecărui stat”. El a mai subliniat că România susține necesitatea dialogului internațional extins “pentru conturarea regulilor privind tehnologiile emergente, în linie cu principiile și valorile democratice cu care noi ne identificăm: protejarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale și respectarea statului de drept”.

“Felicit încă o dată Institutul Aspen România pentru crearea platformei de dialog Bucharest Forum. Numai prin dialogul consistent dintre organismele interne și internaționale, mediul de afaceri și societatea civilă vom putea identifica instrumentele optime în raport cu provocările economice și sociale actuale. Modul în care acționăm astăzi configurează capacitatea noastră de răspuns de mâine”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Bucharest Forum 2021, cel mai amplu eveniment pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, reunește între 9-10 decembrie peste 100 de oficiali de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic, experți și jurnaliști de prestigiu din Europa, Asia și America.

Invitatul special al ediției din acest an este Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău