Klaus Iohannis merge la summit-urile Comunității Politice Europene și UE de la Granada cu mesajul „caracterului strategic al extinderii” și deschiderii negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în acest an

  • 03 Octombrie 2023 14:52
Klaus Iohannis merge la summit-urile Comunității Politice Europene și UE de la Granada cu mesajul „caracterului strategic al extinderii” și deschiderii negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în acest an

Președintele român Klaus Iohannis va participa joi și vineri, în orașul spaniol Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene și la reuniunea informală a Consiliului European, unde atenția specială va fi îndreptată către reuniunea de vineri a liderilor europeni al cărei obiectiv principal va fi lansarea procesului de reflecție asupra viitoarei Agende Strategice a UE, iar o temă esențială de dezbatere va fi aceea a viziunii privind extinderea Uniunii Europene, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, programul Summitului CPE cuprinde o sesiune plenară și mese rotunde în cadrul cărora se vor discuta teme de actualitate care vizează tranziția digitală, inteligența artificială, energia, schimbările climatice, securitatea, multilateralismul și aspecte geostrategice.

Șeful statului va coprezida, alături de premierul Regatului Norvegiei, masa rotundă din cadrul Summitului CPE care va dezbate aspecte legate de energie, mediu și combaterea schimbărilor climatice. La acest grup de lucru vor mai participa lideri din Islanda, Monaco, Slovenia, Olanda, Cehia, Polonia, Serbia, Malta și Ungaria.

În cadrul dezbaterilor, președintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru acțiuni decisive în abordarea provocărilor strategice discutate în cadrul mesei rotunde, în vederea combaterii eficiente a schimbărilor climatice și a consolidării rezilienței colective prin asigurarea unei aprovizionări previzibile cu energie, inclusiv prin limitarea dependenței de actori terți care nu împărtășesc aceleași valori și prin asigurarea sustenabilității resurselor energetice”, arată sursa citată.

La Summitul Comunității Politice Europene și-au anunțat prezența 51 de delegații. Comunitatea Politică Europeană reprezintă un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securității și stabilității pe continentul european. Prima reuniune a Comunității Politice Europene a avut loc la Praga, în luna octombrie 2022, iar cea de-a doua lângă Chișinău, în iunie 2023.

În ceea ce privește reuniunea informală a Consiliului European din 6 octombrie 2023, găzduită la Granada de președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, aceasta are ca obiectiv principal lansarea procesului de reflecție asupra viitoarei Agende Strategice a UE, precum și dezbaterea, în acest cadru, a unor teme majore precum apărarea, reziliența și competitivitatea, angajamentul global al UE, migrația, precum și extinderea.

Noua Agendă Strategică reprezintă un document esențial pentru definirea liniilor de acțiune vizând consolidarea Uniunii, creșterea rezilienței sale și reducerea dependențelor strategice, mai ales în actualul context complex la nivel european și internațional.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va arăta că Agenda Strategică trebuie să fie concepută în mod pragmatic și să se concentreze pe obținerea de rezultate concrete.

În acest cadru, o temă esențială de dezbatere este cea a viziunii asupra extinderii, inclusiv capacitatea Uniunii de a primi noi membri și procesul intern de adaptare și reformă în acest sens.

Președintele României va accentua caracterul strategic al extinderii, ca una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, și va pleda pentru o decizie pozitivă până la finalul acestui an pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Va puncta, totodată, că avansarea procesului de extindere și reformele interne trebuie tratate ca procese complementare, care au loc simultan, în paralel”, a transmis Palatul Cotroceni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău