Klaus Iohannis: La summitul NATO de la Vilnius, România va obține un plan regional de apărare pentru Marea Neagră și o atenție sporită pentru Republica Moldova

  • 11 Iulie 2023 14:25
Klaus Iohannis: La summitul NATO de la Vilnius, România va obține un plan regional de apărare pentru Marea Neagră și o atenție sporită pentru Republica Moldova

România va obține, la summitul de la Vilnius, consolidarea flancului estic al NATO, precum și un plan regional de apărare pentru zona Mării Negre, a declarat marți, în capitala Lituaniei, președintele Klaus Iohannis.

Liderii celor 31 de state membre ale NATO se reunesc marți și miercuri la Vilnius pentru un summit crucial, a cărui agendă decizională gravitează, din punct de vedere politic, în jurul apropierii Ucrainei de NATO și a viitorului aderării Suediei la Alianță, iar din perspectiva apărării și descurajării, a adoptării unei noi generații de planuri de apărare regionale, fiind pentru prima dată în istoria Alianței când NATO va avea astfel de planuri. Pentru România, care va fi reprezentată pentru a opta oară la un astfel de summit de președintele Klaus Iohannis, este de așteptat ca deciziile adoptate în Lituania, pe flancul estic, să asigure țării noastre un nivel superior de protecție și apărare.

“România va obține o consolidare a flancului estic. România va obține plan regional pentru zona Mării Negre, și România va avea un plan foarte concret pentru brigada care este deja staționată sub formă de battle group – grup de luptă, deci măsuri foarte, foarte importante. Și cred că România va obține încă mai mult, o atenție sporită pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru Republica Moldova, care este foarte vulnerabilă, nemaivorbind de situația Ucrainei, pentru care suntem uniți să o ajutăm și așteptăm cu mare interes momentul în care Ucraina să devină aliat“, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând la o întrebare din partea CaleaEuropeană.ro.

În context, președintele a precizat că au existat și discuții avansate pentru a lua toate măsurile în vederea protejării infrastructurilor critice din regiunea Mării Negre. “Nu cred că este treaba NATO să aibă grijă de aceste instalații. Este treaba noastră și o vom face”, a punctat, suplimentar, Iohannis.

“În ceea ce privește obiectivele prioritare pentru România, acest summit are mize importante, care țin de prioritățile noastre de politică externă și de securitate. Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care țin de noua postură de descurajare și apărare a Alianței, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere. Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului estic pe toate componentele operaționale”, a afirmat Iohannis, înainte de reuniunea din capitala Lituaniei, care are loc marți și miercuri.

El a afirmat că adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al NATO la două amenințări “majore”: Rusia și terorismul.

Șeful statului a precizat că România urmărește și menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău