Klaus Iohannis, la ONU: România a fost în prima linie în sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune. Am oferit sprijin substanțial Republicii Moldova, țara cea mai afectată de război după Ucraina

  • 20 Septembrie 2023 18:11
Klaus Iohannis, la ONU: România a fost în prima linie în sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune. Am oferit sprijin substanțial Republicii Moldova, țara cea mai afectată de război după Ucraina

„România a susținut constant necesitatea de menține așa-numitele conflicte prelungite sau înghețate din regiune pe agenda noastră de interes prioritar. De asemenea, România a fost în prima linie în sprijinirea, într-o manieră multidimensională, a partenerilor vulnerabili din regiune. Astfel, am oferit sprijin substanțial vecinului nostru, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război după Ucraina”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României, în discursul său de la tribuna Adunării Generale ONU.

„În timp ce acționăm în prezent pentru a ne apăra valorile, trebuie să continuăm, de asemenea, să proiectăm un viitor sustenabil. De aceea, continuăm să urmărim în mod activ implementarea Agendei 2030. Insecuritatea alimentară, instabilitate energetică și economică afectează întreaga lume, cu precădere pe cei mai vulnerabili din sudul global”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României s-a referit și la decizia Rusiei de a ieși din acordul privind transportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră.

„Prin decizia de a pune capăt inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră și prin atacarea porturilor ucrainene, Rusia amplifică și mai mult criza alimentară globală. Solicităm încă o dată ca Federația Rusă să înceteze blocarea inițiativei. În calitate de vecin direct al Ucrainei și de actor internațional responsabil și solidar, România a jucat un rol activ în eforturile globale privind securitatea alimentară. De la începutul războiului am facilitat livrarea a peste 25,5 milioane de tone de cereale provenind din Ucraina”, a spus Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău