Klaus Iohannis, la întrevederea cu Volodimir Zelenschi: Am reconfirmat sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova până la finalul lui 2023

  • 10 Octombrie 2023 15:46
Klaus Iohannis, la întrevederea cu Volodimir Zelenschi: Am reconfirmat sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova până la finalul lui 2023

„Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele celor două țări, în ciuda condițiilor deosebit de dificile”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la întrevederea de la București cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenschi.

„Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare.

Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung

Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie.

Exprim încă o dată deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.

Încă din primele clipe ale agresiunii, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare pentru continentul european, România a fost alături de Ucraina.

Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.

Am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului.

Am condamnat atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a Ucrainei. Acestea sunt crime de război.

Am luat la nivel național și aliat măsurile necesare, prin întărirea măsurilor de supraveghere și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție.

Am reafirmat angajamentul de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene.

S-a agreat deja dublarea capacității de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone.

De la începutul războiului, peste 27 de mil de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.

Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele celor două țări, în ciuda condițiilor deosebit de dificile.

Am avut un schimb de opinii despre rezultatele summitului de la Vilnius.

Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii pentru implementarea practică a Ucrainei. Am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski.

Dorim o abordare constructrivă, transparentă, orientată pe soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.

Am discutat pe larg despre protecția drepturilor minorităților naționale.

Ne dorim ca cele două minorități să aibă drepturi similare, în special ne referim la limba vorbită și educația în limba maternă”, a declarat Klaus Iohannis.

La rândul lui, Volodimir Zelenschi a mulțumit României pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei.

„Îmi aduc aminte cât de călduros au tost întâmpinați oamenii noștri aici.

România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar.

Am convenit un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre pentru a pregăti fundamentul acestui act.

Am discutat despresecuritatea în regiunea Mării Negre, am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună, și despre minoritățile naționale.

În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni.

Am discutat situația de pre front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană.

Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți.

România e o țară garant de asigurare a securității alimentare a lumii întregi.

Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre … trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă.

Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi.

Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova”, a spus Volodimir Zelenschi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău