Klaus Iohannis, la Bruxelles: România nu este în pericol să devină o rută pentru migranți

  • 21 Octombrie 2017 06:56
Klaus Iohannis, la Bruxelles: România nu este în pericol să devină o rută pentru migranți

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la Bruxelles că România nu este în pericol să devină o rută pentru migranți, în ciuda faptului că vara aceasta s-a înregistrat un număr mai mare de refugiați care au ajuns la Constanța sau la Mangalia decât în anii precedenți.

Liderul de la Cotroceni s-a referit și la negocierile pentru Brexit, despre stadiul cărora s-a discutat la Consiliul European și a subliniat că nu trebuie să se creeze în această privință un pesimism excesiv, pentru că se va negocia în continuare, transmite Radio România Actualități.

 Președintele Klaus Iohannis a declarat că după două zile de discuții intense la Bruxelles liderii europeni sunt uniți și hotărâți să meargă înainte cu optimism, pentru ca Uniunea Europeană să devină mai apropiată de cetățenii săi. Șeful statului român a precizat că s-a discutat despre agenda liderilor, propusă de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru următorii doi ani, o proiecție a viitorului Uniunii Europene în condițiile în care până acum statele membre doar au reacționat la diverse situații sau au gestionat crize.

În privința ieșirii Marii Britanii din UE, progrsele făcute nu sunt suficiente, este de părere președintele Klaus Iohannis.

„Am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relația cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit, s-a negociat, s-au apropiat oarecum pozițiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe. Se va negocia în continuare și vom încerca să ajungem în situația de ok pentru continuare, la următorul consiliu în decembrie”, susține Klaus iohannis.

Liderii europeni au discutat și despre migrație.

Președintele României a spus că au fost înregistrate rezultate bune pe toate rutele, în sensul diminuării fenomenului.

În opinia sa, însă, această chestiune se va afla pe agenda europeană aproape permanent. El a făcut referire și la riscurile ca România să devină o nouă rută pentru migranți prin Marea Neagră.

„Cei în cauză, care se ocupă de acest fenomen de migrație, m-au asigurat că nu avem acum motive de îngrijorare. Că, într-adevăr, am avut în această vară ceva mai mulți migranți care au venit pe ruta Mării Negre, se știe, au fost știri suficiente despre asta, fără însă ca acest lucru să ne arate un fenomen de masă. Nu este, deci nu suntem îngrijorați că vom avea un număr excesiv de mare de migranți pe ruta Mării Negre” potrivit președintelui României.

Klaus Iohannis a mai anunțat că liderii europeni au reafirmat la acest summit angajamentul deplin față de acordul nuclear cu Iranul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău