Klaus Iohannis, la 33 de ani de la victoria Revoluției Române: Generațiile tinere au misiunea de a veghea la parcursul democratic al României. Este de neconceput să cadă pradă discursului nostalgic comunist

  • 22 Decembrie 2022 12:35
Klaus Iohannis, la 33 de ani de la victoria Revoluției Române: Generațiile tinere au misiunea de a veghea la parcursul democratic al României. Este de neconceput să cadă pradă discursului nostalgic comunist

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății în care afirmă că la 33 de ani de la acel moment viața românilor este complet diferită, subliniind însă că neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute atunci rămâne “un punct nevralgic al societății noastre”, relatează CaleaEuropeană.ro.

În opinia lui Iohannis, deși trăim vremuri dificile, în care întreg continentul european suferă din cauza consecințelor războiului de la granițele noastre, este de neconceput ca generații care au avut șansa de a nu cunoaște ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist, iar generațiile tinere au misiunea de a veghea la parcursul democratic al României, relatează CaleaEuropeană.ro.

„Decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României. Prin credința și voința românilor care nu au mai suportat umilințele regimului comunist, țara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democrație, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii și jumătate. 

În România, în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce, până în ultima sa clipă, s-a dedat la violențe, abuzuri și crime, aceleași arme care au dus la instaurarea lui la putere. Sângele vărsat și viețile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră națională. Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democrația și statul de drept și de a respinge orice formă a extremismului și populismului”, a afirmat președintele.

Potrivit șefului statului, a 33 de ani de la Revoluția anticomunistă, viața românilor este complet diferită, iar România este un stat democratic profund atașat valorilor euro-atlantice.

„Cetățenii se bucură de drepturi și libertăți care, înainte de decembrie 1989, reprezentau doar aspirații ce păreau mai degrabă imposibil de atins. Astăzi, România este un stat democratic, profund atașat valorilor euroatlantice și un partener de încredere pentru aliații noștri, fapt dovedit și recunoscut în mod constant. Ca membru al Uniunii Europene și al NATO, România continuă să își consolideze democrația și, prin eforturile autorităților și sprijinul primit din partea structurilor din care face parte, să se dezvolte și să reducă decalajele generate de regimul comunist și să elimine consecințele nefaste ale acestuia”, spune președintele Iohannis.

În opinia lui Iohannis, deși trăim vremuri dificile, în care întreg continentul european suferă din cauza consecințelor războiului de la granițele noastre, este de neconceput ca generații care au avut șansa de a nu cunoaște ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist.

El a mai precizat faptul că, pe fondul instabilității ultimei perioade, a dificultăților economice, a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, discursul populist încearcă să pună sub semnul întrebării valorile prezentului.

„Astfel de viziuni periculoase ne afectează pe toți și pot câștiga teren pe fondul provocărilor actuale. După 33 de ani de la înlăturarea comunismului, trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent și evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă”, a spus el.

Conform șefului statului, generațiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al țării.

“Regimul comunist a fost unul criminal, represiv și abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig și în întuneric într-o societate-închisoare, izolați de restul Europei și al lumii, lipsiți de drepturi și libertăți. Sute de mii de cetățeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-și viața și expunându-și familiile celor mai aspre consecințe. Generațiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al țării, conștientizând că drepturile noastre au fost cu greu dobândite în 1989, prin sacrificiul românilor mânați de un curaj extraordinar, care s-au ridicat împotriva dictaturii, înfruntând lovituri și gloanțe”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai subliniat că “neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluției din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societății noastre”.

„Faptul că nici până la acest moment Justiția nu a identificat și sancționat vinovații pentru crimele comise în timpul Revoluției nu face decât să întrețină sentimente de durere și frustrare. În lipsa dreptății, masacrele comise asupra populației civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată”, a insistat președintele.

În finalul mesajului său, șeful statului a reiterat angajamentul ferm privind asumarea corectă a trecutului și promovarea valorilor democratice și ale statului de drept.

“Ne înclinăm în fața jertfei înaintașilor noștri și le păstrăm vie memoria, prețuind și protejând valorile pentru care s-au sacrificat în Decembrie 1989”, conchide președintele Iohannis. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău