Klaus Iohannis, îndemn pentru români: Să nu vă îndoiți de voi înșivă și de România

  • 01 Decembrie 2016 18:29
Klaus Iohannis, îndemn pentru români: Să nu vă îndoiți de voi înșivă și de România

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Palatul Cotroceni, că ziua de 1 Decembrie este un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională și le-a transmis românilor să nu se îndoiască de ei și de țara lor, șeful statului mulțumind, totodată, militarilor români din teatrele de operații pentru că își pun viața în slujba României.

"Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României cu recunoștință pentru înțelepciunea și sacrificiul înaintașilor noștri care au făcut posibilă România Mare, dar și cu încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine, ca națiune, alegem să-l construim în acord cu valorile democrației și libertății. Ca de fiecare dată, Ziua Marii Uniri este un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională. 1 Decembrie ne amintește an de an că această națiune are forța de a-și împlini marile idealuri, chiar împotriva celor mai potrivnice circumstanțe istorice. Vreau să mulțumesc încă o dată Armatei României, celor care își pun viața în slujba țării noastre, militarilor din teatrele de operații, care ne reprezintă cu onoare", a susținut Klaus Iohannis în debutul recepției oferite de Ziua Națională la Palatul Cotroceni.

Președintele a amintit că, în 1916, România trecea prin momente dramatice și era "sfâșiată la propriu și la figurat de război".

"Dar ce nu a putut lua nimeni românilor a fost dragostea de neam și țară, curajul, spiritul de sacrificiu, jertfa de sine în numele unui ideal, tenacitatea, dârzenia și speranța. Acestea sunt adânc înrădăcinate în ființa națională, pe ele s-a clădit România Modernă și de ele trebuie să ne aducem aminte în fiecare zi. Aceste valori nu ne-au părăsit niciodată, sunt ale noastre și ne reprezintă ca popor", a adăugat Iohannis.

Cu această ocazie, el le-a transmis românilor un îndemn personal.

"Să nu vă îndoiți de voi înșivă și de România, să nu lăsați pe nimeni să pună sub semnul întrebării aceste valori ale poporului nostru. Să credeți în puterea și în măreția voastră. Cred că, uitându-ne înapoi la veacul ce a trecut, avem pentru ce să fim mândri și să recunoaștem devenirea noastră ca națiune. Încercările istoriei, războaiele, deceniile de comunism și represiune nu au slăbit ființa națională, dimpotrivă. Națiunea română s-a ridicat întotdeauna mai puternică, mai ambițioasă și cu o neștirbită voință de a-și afirma locul în lume", a mai declarat șeful statului. AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin)

La recepția de la Cotroceni sunt prezenți foștii președinți ai României Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, patriarhul Daniel, premierul Dacian Cioloș, membri ai Cabinetului, fostul șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu, șeful SRI, Eduard Helvig, și al STS, Marcel Opriș, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Livia Stanciu, judecător la CCR, președintele PNL, Alina Gorghiu, și lideri liberali, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți ai Academiei Române, alți invitați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău