Klaus Iohannis: Încurajez comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine R.Moldova
-
25 Ianuarie 2017 14:45
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a încurajat miercuri comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova.
El a subliniat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că România este un "susținător fervent" al procesului democratic din vecinătatea sa, punctând, în acest context, că rolul membrilor APCE în consolidarea democrației este fundamental.
"România a susținut ferm evoluția democratică a Republicii Moldova încă de la declararea independenței sale, în 1991. România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. După 26 de ani, ne păstrăm convingerea că singura cale care poată să aducă prosperitate pe termen lung statului nostru vecin este integrarea europeană. Acest obiectiv poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, bazat pe asigurarea stabilității politice interne și a implicării responsabile a tuturor factorilor politici și instituționali în consolidarea acestui proces. Acest lucru este esențial pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european al acestuia, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, încurajez comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova, luând în considerare, de asemenea, și următoarele alegeri parlamentare din 2018, care vor avea un rol crucial în privința viitorului democrației din această țară", a afirmat Iohannis.
Șeful statului a indicat că în ceea ce privește Ucraina, România sprijină puternic suveranitatea, integritatea teritorială și unitatea acestei țări, adăugând că Acordurile de la Minsk reprezintă cel mai bun instrument în vederea soluționării crizei și trebuie să fie implementate integral.
"Consiliul Europei joacă, de asemenea, un rol major în procesul de reformă din Ucraina, iar România rămâne un susținător ferm al tuturor acestor eforturi", a spus el.
El a mai subliniat că procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue.
"Situația din Balcanii de Vest este încă definită de un anumit grad de insecuritate, care este rezultatul contextului economic dificil, creșterii naționalismului, crimei organizate și al amenințării pe care o reprezintă radicalizarea religioasă. Importanța strategică a Balcanilor de Vest în Europa ar trebui să ne motiveze în a depăși aceste dificultăți și pentru a persevera în proiectarea valorilor noastre democratice, ale statului de drept și ale prosperității. În acest scop, procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue și, după caz, UE ar trebui să ia în considerare asumarea unor mijloace mai creative și o abordare mai cuprinzătoare. Rolul complementar al Consiliului s-a dovedit a fi esențial în acest proces", a declarat șeful statului.
Președintele Iohannis a vorbit în plenul APCE și despre ascensiunea populismului, radicalismului, xenofobiei și a eurofobiei.
"Trebuie să luptăm împotriva acestor manifestări cu toată forța noastră și cu toate instrumentele și mecanismele disponibile. România nu va precupeți niciun efort în acest scop", a spus el.
Șeful statului a arătat că în urma alegerilor parlamentare din România niciun partid extremist, xenofob sau eurofob nu a intrat în Parlament, susținând că acest fapt arată maturitatea societății românești.
"Sper ca și rezultatele diferitelor alegeri care vor avea loc anul acesta în Europa să dovedească aceeași maturitate a cetățenilor europeni, în ciuda tuturor provocărilor!", a adăugat el.
Președintele Iohannis a precizat și că România condamnă ferm toate atacurile teroriste.
El a făcut apel la toate statele membre ale APCE să acționeze și împotriva naționalismului extrem, rasismului, xenofobiei, negării Holocaustului și antisemitismului.