Președintele României Klaus Iohannis: Este esențial să ducem mai departe mesajul vibrant al Imnului Național
-
29 Iulie 2023 14:20
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă un mesaj de Ziua Imnului Național, context în care subliniază că este esențial să luptăm pentru respectarea idealurilor și a valorilor care definesc România modernă - libertate, democrație, pluralism, respect față de lege, dar și pentru asigurarea securității și a prosperității țării noastre, transmite Agerpres.
„Imnul Național a devenit un simbol al înfăptuirii unității neamului, al independenței statului român și al afirmării națiunii române ca parte a marii familii democratice europene. Sărbătorim această zi specială cu demnitate și recunoștință pentru trecut și cu speranță pentru viitorul nostru ca națiune. Este esențial să ducem mai departe mesajul vibrant al Imnului Național, să consolidăm coeziunea națională, să luptăm pentru respectarea idealurilor și a valorilor care definesc România modernă - libertate, democrație, pluralism, respect față de lege, dar și pentru asigurarea securității și a prosperității țării noastre. La mulți ani Imnului Național!”, a transmis președintele.
Klaus Iohannis menționează că anul acesta se împlinesc 175 de ani de la momentul când revoluționarii de la 1848 au intonat pentru prima dată cântecul lui Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureșan.
„Melodia și versurile evocatoare ale imnului au inspirat generația pașoptistă, au stimulat renașterea națională și răspândirea spiritului libertății în spațiul românesc. „Deșteaptă-te, române!” a exercitat o influență majoră asupra mobilizării energiilor populare în momentele istorice importante pentru crearea și evoluția statului român modern, prin promovarea idealurilor naționale, sociale, de libertate și democrație. Versurile imnului, o pledoarie emoționantă pentru cultura și istoria noastră, ne-au însoțit de-a lungul timpului atât în vremuri de speranță și de celebrare a marilor evenimente naționale, cât și în perioade marcate de greutăți și provocări. Fiecare generație, în momentele cruciale pentru țara și națiunea noastră, a cântat „Deșteaptă-te, române!” pentru a reafirma adeziunea la principiile și idealurile cuprinse în versurile imnului și pentru a reîntări coeziunea și identitatea națională”, a precizat șeful statului.
„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului communist în România, timp de aproape o jumătate de secol.
A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales imn național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991, modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituția prevede, prin Articolul 12, că imnul național este „Deșteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului, potrivit Agerpres.