Klaus Iohannis, după participarea la funeraliile reginei Elisabeta a II-a: Majestatea a fost o sursă de inspirație pentru întreaga lume

  • 19 Septembrie 2022 19:31
Klaus Iohannis, după participarea la funeraliile reginei Elisabeta a II-a: Majestatea a fost o sursă de inspirație pentru întreaga lume

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat compasiunea, încă o dată, după participarea la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, pentru “această mare pierdere”.

„Am participat astăzi la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a și exprim, încă o dată, în numele poporului român, profunda noastră compasiune pentru această grea pierdere. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a și-a servit patria și întregul Commonwealth cu cea mai mare dăruire, fiind o sursă de inspirație nu doar pentru poporul britanic, ci pentru întreaga lume. Suntem alături de poporul britanic și Familia Regală în această perioadă de adâncă durere și aducem un pios omagiu memoriei și vieții Majestății Sale.”, a transmis șeful statului, pe Facebook și Twitter.

Lumea și-a luat adio luni de la regina Elisabeta a II-a în cadrul unor funeralii grandioase la Londra, unde demnitari din toată lumea îi aduc un omagiu unei suverane cu un destin incredibil, care și-a dedicat cei 70 de ani de domnie pentru a da strălucire Coroanei britanice.

Ceremonia de înmormântare, care se desfășoară între 10:00 și 18:30 GMT, a început cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitați, printre care sute de demnitari străini și capete încoronate.

Alături de președinții Statelor Unite și Franței au participat și președinții Germaniei și Turciei, prim-miniștrii națiunilor din Commonwealth, în special premierii Australiei, Canadei și Noii Zeelande, președinta Comisiei Europene. România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Monarhiile lumii au fost reprezentate de suveranii Spaniei, Belgiei, Danemarcei, Olandei, Norvegiei, dar și de împăratul Japoniei. De asemenea, și Casa Regală a României a fost reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

La sfârșitul slujbei de la abație s-au păstrat două minute de reculegere la nivel național, apoi a fost intonat imnul național “God Save the King”.

A urmat o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soțul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii și al doilea cel mai longeviv monarh din istoria lumii, a decedat la data de 8 septembrie la vârsta de 96 de ani, punând capăt unei domnii de șapte decenii, începută în 1952 și care a culminat anul acesta cu aniversarea Jubileului de Platină. Două zile mai târziu, într-o ceremonie solemnă a Consiliului de Succesiune desfășurată la Palatul St James, prima din istorie difuzată în directă, moștenitorul Coroanei britanice, prințul Charles, a fost proclamat rege sub numele de Charles al III-lea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău