Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Zelenski: Am reiterat susținerea noastră fermă pentru Ucraina în toate domeniile relevante

  • 11 Aprilie 15:53
Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Zelenski: Am reiterat susținerea noastră fermă pentru Ucraina în toate domeniile relevante

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întrevedere bilaterală cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, informează AGERPRES.

„Am avut o discuție substanțială cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Vilnius, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Am reiterat susținerea noastră fermă pentru Ucraina în toate domeniile relevante și hotărârea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră sustenabilă și securitatea energetică”, a scris Klaus Iohannis, pe platforma X (fostă Twitter).

Președintele Iohannis i-a transmis lui Zelenski faptul că unul dintre punctele importante de pe agenda sa, anul trecut, a fost parteneriatul cu Ucraina.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit șefului statului român pentru susținere și i-a mărturisit că va prezenta, în cadrul întâlnirii, situația de pe frontul din țara sa.

Cei doi au vorbit inclusiv despre tranzitul produselor agricole prin România.

„Cred că este extrem de important pentru dumneavoastră, pentru Republica Moldova și pentru țările care primesc produsele”, a răspuns Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la reuniunea I3M Klaus Iohanis va pleda pentru eficientizarea în continuare a Inițiativei și obținerea de rezultate concrete, în special în ceea ce privește îmbunătățirea conectivității strategice regionale pe axa Nord - Sud.

De asemenea, șeful statului român va evidenția relevanța în creștere a I3M și potențialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune și la nivel global își manifestă interesul pentru implicarea în această platformă.

Iohannis va aborda, totodată, perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Inițiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la București. Totodată, el va sublinia că întărirea rezilienței regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual.

În acest sens, Klaus Iohannis va evidenția, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune, a precizat Administrația Prezidențială.

Președintele va reitera faptul că România va continua să urmărească consolidarea Inițiativei și a instrumentelor de care aceasta dispune, inclusiv Fondul de Investiții și Fondul de Inovare, în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum și în direcția consolidării parteneriatului transatlantic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău