Klaus Iohannis, de Ziua Armatei României: Țara noastră are o armată bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO și implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE

  • 25 Octombrie 2020 15:53
Klaus Iohannis, de Ziua Armatei României: Țara noastră are o armată bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO și implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE

Armata României, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne pentru poporul român același reper moral, a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei desfășurate cu ocazia Zilei Armatei Române la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, din București, scrie caleaeuropeana.ro.

”În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Armata României și îi comemorăm pe cei care de-a lungul istoriei au luptat pentru apărarea națiunii și a statului român. Îmi exprim astăzi recunoștința față de eroii ostași căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și aduc un omagiu supraviețuitorilor – veteranii de război. Dragostea și datoria lor față de țară reprezintă exemple durabile pentru generația tânără. Armata României, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne pentru poporul român același reper moral”, a afirmat șeful statului.

Potrivit acestuia, ”contribuția semnificativă la consolidarea stabilității regionale în Sud-Estul Europei face ca Armata României să fie un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu provocări multiple și dinamice. Țara noastră are astăzi o armată modernă și bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene”, a mai spus Iohannis, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, notează sursa citată.

”Dragi militari, în această zi solemnă, mă adresez dumneavoastră, continuatorii tradițiilor de luptă ale poporului român, care a știut întotdeauna să se mobilizeze în vremuri grele și să lupte cu eroism. În semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea evenimentelor dedicate Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului, am conferit Medalia Comemorativă <<Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului>> Ministerului Apărării Naționale. Militarii noștri, cei aflați în prezent în misiuni în țară sau în cadrul coalițiilor sau al alianțelor internaționale, dovedesc că spiritul de sacrificiu, de camaraderie și de disciplină sunt valori însușite și trăsături de caracter definitorii ale poporului român”, a transmis președintele Iohannis.

El a adăugat că, în prezent, Armata este privită și dintr-o altă perspectivă, militarii fiind angajați ”într-un altfel de război”, cu un inamic ”nevăzut” și ”foarte dificil de combătut” – noul coronavirus.

Șeful statului a evidențiat că implicarea Armatei României ”în acest efort național”, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, ”a fost exemplară”.

”Personalul de specialitate și cele mai adecvate mijloace de care Armata dispune au contribuit semnificativ la protejarea și salvarea vieților cetățenilor și la limitarea, pe cât posibil, a răspândirii acestei boli. Salut eforturile medicilor militari și devotamentul lor total încă de la primele semne ale apariției virusului în țara noastră. Totodată, apreciez implicarea personalului militar și civil din Armata României care a avut misiuni specifice în perioada instituirii stării de urgență și, ulterior, a declarării stării de alertă, o dovadă în plus a sprijinului consistent dat autorităților naționale în confruntarea cu actuala criză sanitară. Armata României este pregătită nu numai să apere populația și teritoriul împotriva oricărei agresiuni externe, dar și să sprijine autoritățile centrale și locale în situații de criză”, a subliniat Klaus Iohannis.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău