Klaus Iohannis consideră că cererea ministrului Justiției de revocare a procurorului general este neadecvată

  • 25 Octombrie 2018 17:41
Klaus Iohannis consideră că cererea ministrului Justiției de revocare a procurorului general este neadecvată

Președintele Klaus Iohannis a primit raportul privind activitatea managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și consideră că cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, este "complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor europeni".

"Președintele Klaus Iohannis a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr. Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea procurorului general și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii", arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Totodată, șeful statului face un apel la magistrați să "nu-și piardă încrederea" în "capacitatea" societății românești "de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept".

"Se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt dușmanii societății. Or, în reprezentarea intereselor generale ale societății și în apărarea ordinii de drept, procurorii au un rol esențial, consacrat expres prin Legea fundamentală. Fac un apel la magistrați să nu își piardă încrederea în capacitatea societății românești de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept. Demersul ministrului Justiției de revocare a procurorului general întărește convingerea președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce. Statul român are obligația de a proteja ordinea de drept, libertățile și drepturile cetățenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent și eficient", se mai menționează în comunicatul citat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri că va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

El a prezentat raportul privind activitatea managerială a lui Lazăr.

"În temeiul prevederilor articolului 54, alineatul 4, coroborat cu articolul 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, cu modificările, completările ulterioare privind statutul judecătorilor și procurorilor, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr", a anunțat Toader la Ministerul Justiției.

Potrivit acestuia, raportul de evaluare, însoțit de propunerea de revocare a procurorului general, a fost transmis miercuri seară către Secția pentru procurori a CSM în vederea studierii, analizării și elaborării avizului consultativ, precum și președintelui României pentru a decide potrivit competențelor legale ce îi revin.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău