Klaus Iohannis: Certificatele digitale propuse de Comisia Europeană ar trebui utilizate numai în scopuri medicale

  • 26 Martie 2021 08:38
Klaus Iohannis: Certificatele digitale propuse de Comisia Europeană ar trebui utilizate numai în scopuri medicale

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că viitoarele certificate digitale propuse de Comisia Europeană ar trebui utilizate numai în scopuri medicale și să nu creeze discriminări între cetățenii UE ori să le afecteze libertatea de mișcare în spațiul european. Declarația a fost făcută la o reuniune a Consiliului European, în format de videoconferință, notează Digi24.ro.

„Referitor la propunerea făcută de Comisia Europeană privind înființarea unui certificat digital, Președintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea ca acesta să nu creeze discriminări între cetățenii UE. Președintele României a subliniat că aceste certificate ar trebui utilizate numai în scopuri medicale și fără să afecteze libertatea de mișcare în interiorul Uniunii”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Liderii statelor membre ale UE au mai discutat despre pandemia de coronavirus și mecanismul de distribuție a vaccinurilor împotriva COVID-19 în Uniune.

„Cu privire la mecanismul de distribuție a vaccinurilor în Uniune, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru menținerea principiului pro-rata în vigoare pentru distribuirea vaccinurilor la nivelul statelor membre UE”.

De asemenea, conform Președinției României, în contextul eforturilor Uniunii privind crearea și operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de distribuire a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic în gestionarea crizei sanitare.

În acest context, președintele Iohannis a subliniat că România a donat Republicii Moldova 21.600 de doze, urmând ca alte peste 50.000 de doze să fie donate în următoarele zile.

„În declarația adoptată în cadrul reuniunii, liderii europeni au subliniat importanța accelerării producției, livrării și distribuției de vaccinuri, aspect esențial pentru depășirea crizei, accentuându-se faptul că eforturile în acest scop trebuie intensificate”, conform comunicatului de presă.

Liderii au reiterat importanța asigurării în continuare a culoarelor verzi privind transportul de bunuri și servicii pe piața unică și au agreat pregătirea unei abordări comune în ceea ce privește ridicarea treptată a restricțiilor atunci când situația epidemiologică va permite o relaxare a măsurilor actuale.

De asemenea, s-a pus accent pe continuarea consolidării răspunsului global al UE la pandemie, prin înființarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor care să permită accesul universal la vaccinuri.

Totodată, la reuniunea Consiliului European a participat și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Președintele american a avut o intervenție în care s-a referit la perspectivele relației UE - SUA, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
43,29
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:2,57 m/s
Wed
33
Thu
32
Fri
29
Sat
27
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău