Klaus Iohannis, către președintele Braziliei: Oricât ar încerca Moscova să-și justifice acțiunile, Rusia e stat agresor, iar Ucraina este victima agresiunii ruse

  • 19 Aprilie 2023 08:37
Klaus Iohannis, către președintele Braziliei: Oricât ar încerca Moscova să-și justifice acțiunile, Rusia e stat agresor, iar Ucraina este victima agresiunii ruse

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Brasilia, după întâlnirea cu omologul brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, că mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii săi, respectiv faptul că oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor.

Șeful statului, care a început marți un turneu prezidențial în America Latina care mai cuprinde vizite în Chile și Argentina, a fost primit la Palatul Itamaraty din Brasilia de președintele Lula, cu care a abordat și “evoluțiile regionale și globale complexe”, scrie Calea Europeană.

“I-am prezentat domnului Președinte viziunea noastră cu privire la situația de securitate de la granița României și la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene și ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii noștri: oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecința directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional”, a spus Iohannis, în cadrul unor declarații comune de presă cu Lula, care au survenit la o zi distanță după vizita ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, în Brazilia.

Potrivit șefului statului român, comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea și pentru a câștiga acest război de eliberare a țării.

“România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României și a cetățenilor săi”, a subliniat președintele Iohannis.

În cadrul întâlnirii cu președintele brazilian, președintele Klaus Iohannis i-a prezentat omologului său consecințele războiului în multiple planuri, de la situația refugiaților, până la criza energetică sau cea alimentară.

“Pe fondul crizei alimentare globale generate de război, România și Brazilia, producători agricoli și furnizori de alimente, au devenit contribuitori importanți la securitatea alimentară”, a adăugat Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău