Klaus Iohannis, către liderii UE: Ucraina și R. Moldova “au nevoie să își securizeze calea europeană” prin decizia strategică de deschidere a negocierilor de aderare

  • 28 Octombrie 2023 12:05
Klaus Iohannis, către liderii UE: Ucraina și R. Moldova “au nevoie să își securizeze calea europeană” prin decizia strategică de deschidere a negocierilor de aderare

Ucraina și Republica Moldova au nevoie să își securizeze calea europeană, a apreciat președintele Klaus Iohannis, în cadrul lucrărilor Consiliului European de toamnă, șeful statului pledând pentru adoptarea la finalul anului a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu ambele state.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a menționat faptul că atât Ucraina, cât și Republica Moldova “au nevoie să își securizeze calea europeană”, reiterând așteptarea clară privind formularea, până la sfârșitul anului, a deciziei strategice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu ambele state, scrie Calea Europeană.

În cadrul discuțiilor, șeful statului a accentuat importanța securității și a stabilității întregii regiuni a Mării Negre, inclusiv a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase presiuni din partea Rusiei.

În acest sens, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea absolută ca UE să continue oferirea de sprijin solid Republicii Moldova.

În context, ca urmare a demersurilor României, concluziile Consiliului European conțin o referire distinctă și la necesitatea continuării sprijinului UE pentru Republica Moldova ca răspuns la provocările cu care acest stat se confruntă ca o consecință a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, concluziile reconfirmă angajamentul UE de a continua să lucreze îndeaproape împreună cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia, pentru a sprijini reformele acestora în parcursul lor european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău