Klaus Iohannis, alături de alți președinți ai unor state membre NATO, își exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei

  • 02 Octombrie 2022 16:50
Klaus Iohannis, alături de alți președinți ai unor state membre NATO, își exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis, alături de alți președinți ai unor state membre NATO din Europa Centrală și de Est, a semnat o declarație comună prin care își reiterează sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, informează duminică Administrația Prezidențială.

"Noi, președinți ai unor state din Europa Centrală și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă, motiv pentru care transmitem următoarea declarație: reiterăm susținerea noastră pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene. Susținem ferm decizia Summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei", se arată în declarația comună.

Semnatarii declarației cer Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate.

"Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toate statele aliate să își sporească substanțial ajutorul militar pentru Ucraina. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției", prevede documentul.

Declarația este semnată de președintele României, Klaus Iohannis, președintele ceh, Milos Zeman, președintele Estoniei, Alar Karis, președintele Letoniei, Egils Levits, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, președintele Republicii Muntenegru, Milo Dukanovic, președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele Slovaciei, Zuzana Caputova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău