Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2018

  • 03 Ianuarie 2018 13:54
Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2018

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat și pe cea a asigurărilor sociale de stat pe anul 2018. Șeful statului atrage însă atenția asupra unor vulnerabilități ale construcției bugetare.

Analiza proiectului de buget pentru 2018 făcută de către președintele Klaus Iohannis a evidențiat o serie de vulnerabilități ale construcției bugetare, atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli.

În ceea ce privește veniturile bugetare se arată că proiecția unei creșteri a încasărilor din TVA de 16% este una mult prea optimistă, în condițiile în care, în ciuda unei creșteri economice peste cea prognozată inițial, dar bazată preponderent pe consum, veniturile fiscale, inclusiv încasările din TVA, sunt chiar mai mici decât cele estimate în legea bugetului pentru anul 2017. Pe de altă parte, construcția bugetului este lipsită de estimări și calcule credibile privind impactul unor măsuri asumate, precum introducerea TVA split, măsură care, deși în prezent mult atenuată în raport cu versiunea inițială, este apreciată prin venituri suplimentare aproape duble față de cele estimate în prima variantă.

Astfel, șeful statului consideră că prioritatea guvernului trebuie să fie îmbunătățirea semnificativă a colectării veniturilor fiscale. Aceasta reprezintă principala direcție prin care poate fi asigurată sustenabilitatea creșterii salariilor și a pensiilor românilor, astfel încât situația finanțelor publice și bunăstarea cetățenilor să nu fie afectate pe termen mediu și lung. În ceea ce privește cheltuielile bugetare, președintele României subliniază importanța susținerii investițiilor, dat fiind rolul de antrenare al acestora în planul dezvoltării economice. Șeful statului avertizează că nu este suficient ca bugetul să prevadă doar pe hârtie alocări investiționale, ci trebuie ca investițiile să fie și realizate conform programării bugetare, într-un cadru de prioritizare adaptat obiectivelor esențiale de investiții, în special în infrastructură.

Președintele român Klaus Iohannis consideră că actuala coaliție de guvernare PSD-ALDE are obligația de a răspunde așteptărilor românilor ca România să aibă un buget credibil și sustenabil, care să nu afecteze stabilitatea economică și nivelul de trai promis cetățenilor.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău