Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea continuării sprijinului activ pentru Republica Moldova, la întâlnirea cu șefa diplomației franceze, Catherine Colonna
-
27 Ianuarie 2023 19:09
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită oficială în România, context în care șefa diplomației franceze a subliniat că Franța va continua sprijinul ferm pentru aderarea României la spațiul Schengen, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita ministrului francez are loc pe fondul unei intense coordonări româno-franceze la nivel înalt, în plan bilateral și în cadrul UE și NATO, și al celebrării a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic, precum și al creșterii contribuției Franței la postura de descurajare și apărare aliată în țara noastră. În România, ministrul Colonna s-a întâlnit și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și a participat la consultări trilaterale cu omologul român, Bogdan Aurescu, și cel olandez, Wopke Hoekstra.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța pentru România a Parteneriatului Strategic și a relației bilaterale cu Franța, care se bazează pe legături istorice, pe o prietenie puternică, pe afinitatea culturală, precum și pe o cooperare dinamică și interese comune în multiple domenii, a informat sursa citată.
În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul și perspectivele de dezvoltare a proiectelor comune din domeniul economic și domeniul securității și apărării, precum și evoluțiile recente ale situației de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe sprijinul care trebuie acordat Ucrainei, intensificarea asistenței umanitare și facilitarea exporturilor de cereale. A fost discutată și necesitatea consolidării, în continuare, a sancțiunilor împotriva Federației Ruse.
Administrația Prezidențială arată că președintele Klaus Iohannis a mulțumit Franței pentru susținerea demersurilor României de aderare la spațiul Schengen, precum și pentru contribuția la întărirea securității și apărării în regiunea Mării Negre, în special prin asumarea conducerii grupului de luptă al NATO de pe teritoriul țării noastre, ca parte a eforturilor aliate de creare a unei apărări mai coerente și mai puternice pe întregul flanc estic.
Cu privire la criza de securitate din regiune, generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, șeful statului a subliniat consecințele acesteia la nivel regional, european și global, cu accent pe cele din domeniile securității, energiei și securității alimentare.
În acest context, el a reiterat necesitatea menținerii solidarității și continuării eforturilor comunității internaționale pentru sprijinirea Ucrainei și a menționat sprijinul pe care România l-a acordat refugiaților ucraineni și pentru facilitarea tranzitului de cereale din țara vecină prin infrastructura terestră și navală a țării noastre.
În ceea ce privește vecinătatea estică a NATO și a Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea continuării sprijinului activ pentru Republica Moldova, pentru a o ajuta să facă față provocărilor generate de criza energetică și de situația de securitate de la frontierele sale.
Șeful statului a salutat implicarea Franței, alături de Germania și România, în Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, exprimându-și, totodată, susținerea pentru integrarea europeană a acestei țări și a Ucrainei.
La rândul său, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze a apreciat relațiile de cooperare dintre România și Franța și a subliniat că vizita sa la București este încă o expresie a solidității Parteneriatului Strategic și a interesului Franței de a lucra strâns cu țara noastră pentru a găsi soluții la consecințele multidimensionale ale crizei de securitate generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.