Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT

  • 20 Martie 2017 09:42
Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru marți, 22 martie, ședința CSAT, având drept teme majore pe agendă programul de înzestrare a Armatei și mandatul României la summitul NATO de la Bruxelles.

Înzestrarea Armatei, mai ales dotarea cu mai multe corvete multifuncționale a devenit subiect de controversă după ce cabinetul Grindeanu a abrogat hotărârea privind corvetele dată de cabinetul Cioloș anul trecut, cu argumentul că procedura prevede obligatoriu avizul Parlamentului, scrie RRA.

Membrii CSAT vor discuta, în ședința de marți, despre stadiul îndeplinirii în cursul anului trecut a programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea armatei până în anul 2026 și în perspectivă.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că pe ordinea de zi a reuniunii CSAT se află și situația corvetelor multifuncționale, acele vase militare de mic tonaj și cu mare mobilitate de acțiune, care urmau să fie construite la Galați, la șantierul naval deținut de un grup olandez.

Această decizie fusese luată de fostul guvern condus de Dacian Cioloș, însă actualul executiv a abrogat, săptămâna trecută, hotărârea privind programul de dotare a Armatei cu corvete. În opinia actualilor guvernanți, hotărârea nu îndeplinea cerințele legale, care spun că este necesară aprobarea Parlamentului pentru investiții ce depășesc 100 de milioane de euro.

Activitatea desfășurată anul trecut de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale va fi un alt subiect dezbătut de către membrii CSAT, care vor discuta și despre mandatul României la summitul NATO de la Bruxelles și vor analiza activitatea Consiliului din 2016.

Potrivit Președinției, în cadrul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională. În schimb, desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu diverse instituții nu va constitui o temă de discuție. Șeful statului a menționat că nu a cerut nimeni acest lucru și nu a dorit să se pronunțe dacă demersul este oportun sau nu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău