Kim Jong Un și familia sa s-ar fi vaccinat deja împotriva Covid

  • 01 Decembrie 2020 15:22
Kim Jong Un și familia sa s-ar fi vaccinat deja împotriva Covid

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și familia sa s-ar fi vaccinat împotriva coronavirusului, după ce China i-ar fi pus la dispoziție un vaccin experimental anti-Covid, notează Reuters, care citează surse neidentificate din serviciile de informații nipone, potrivit Digi24.ro.  

Declarația privind vaccinul chinezesc pe care liderul coreean l-ar fi primit a fost facută de un analist american, notează sursa citată. Potrivit lui Harry Kazianis, expert în Coreea de Nord la institutul de analize Center for the National Interest din Washington, Kim Jong Un, familia sa și mai mulți înalți responsabili ai regimului de la Phenian au fost vaccinați. Nu este clar ce companie anume a livrat vaccinul și dacă s-a dovedit că acesta este sigur, a menționat expertul. 

Mai multe măsuri anti-coronavirus au fost luate de Kim Jong Un în Coreea de Nord din cauza pandemiei de Covid-19, între care impunerea lockdown-ului în capitala Phenian

De cealaltă parte, unii experți pun la mare îndoială faptul că liderul nord-coreean ar folosi un vaccin experimental, scrie Agerpres. Choi Jung-hun, expert în boli infecțioase fugit din Coreea de Nord în Coreea de Sud în 2012, a apreciat că, "fie și dacă ar exista un vaccin chinezesc deja aprobat, niciun medicament nu este perfect și Kim Jong Un nu și-ar asuma riscul, când are atâtea adăposturi unde se poate izola aproape complet".

Mark Barry, analist pentru Asia de Est și editor la International Journal on World Peace, a estimat la rândul său că liderul nord-coreean ar prefera vaccinuri europene avizate celui furnizat de Beijing. "Riscul este prea mare. Dar e mulțumit să primească echipamente de protecție personală chinezești", a menționat Barry.

Harry Kazianis a scris într-un articol în publicația online 19FortyFive, citându-l pe cercetătorul american Peter Hotez, că cel puțin trei companii din China lucrează la un vaccin anticoronavirus, între care Sinovac Biotech Ltd, CanSinoBio și Sinopharm Group.

Sinopharm susține că vaccinul pe care îl produce a fost folosit deja de 1 milion de persoane în China, deși nu se știe ca vreuna dintre companii să fi lansat public faza a treia a testelor clinice pentru tratamentele lor anti-COVID-19, menționează Reuters.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău