Kim Jong Un își ridică soția la rangul de „Primă Doamnă respectată”. Este pentru prima dată în 40 de ani

  • 19 Aprilie 2018 12:40
Kim Jong Un își ridică soția la rangul de „Primă Doamnă respectată”. Este pentru prima dată în 40 de ani

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a acordat soției sale titlul de „Primă doamnă”, ceea ce echivalează cu o „promovare” semnificativă în perspectiva summiturilor care urmează cu Coreea de Sud și cu SUA, notează analiști citați joi de AFP, potrivit Agerpres.

Soția lui Kim Jong Un, Ri Sol Ju, l-a însoțit de multe ori pe acesta la evenimente oficiale, dar recent a avut prima sa apariție publică „solo”, la un spectacol de balet al unei trupe chineze.

Media oficiale nord-coreene au relatat despre acest eveniment calificând-o pe Ri drept „Primă doamnă respectată”. Este pentru prima dată în 40 de ani când se folosește această formulă, însoțită de un adjectiv rezervat de regulă liderilor.

Fostă cântăreață, Ri este considerată de specialiști drept o femeie cu influență, dar până acum a jucat rolul limitat de soție-șic a liderului unei Corei de Nord profund patriarhale. Conform analiștilor, decernarea titlului de „Primă doamnă” se înscrie în eforturile regimului de a crea aparențele unui „stat normal”, înaintea summiturilor cu președintele sud-coreean Moon Jae In și cel american Donald Trump, la care vor asista și soțiile acestora Kim Jung Sook și Melania Trump, care au deja acest titlu.

„Promovarea lui Ri Sol Ju este cea mai eficientă strategie de marketing” - a comentat An Chan Li, transfug nord-coreean și cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene. „Summitul se va desfășura între egali”, a punctat analistul.

Media oficiale îi spuneau până acum soției lui Kim Jong Un „tovarășa” Ri. Termenul de „Primă doamnă” a fost folosit ultima dată cu referire la Kim Song Ae, a doua soție a fondatorului Coreei de Nord, Kim Ir Sen, în 1974.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău