Kievul protestează împotriva deciziei Rusiei de a-i atrage pe locuitorii din Donbas în alegerile pentru Dumă

  • 24 Iulie 2021 11:20
Kievul protestează împotriva deciziei Rusiei de a-i atrage pe locuitorii din Donbas în alegerile pentru Dumă

Kievul a protestat energic vineri față de decizia Rusiei de a-i atrage la alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului bicameral rus), preconizate pentru 17-19 septembrie, pe cei peste 400.000 de locuitori din zonele aflate sub controlul rebelilor separatiști proruși în Donețk și Lugansk (est) și care au primit cetățenia rusă în ultimii ani, relatează agențiile de presă EFE și Ukrinform, citate de Agerpres.

Ucraina "protestează cu fermitate împotriva aprobării de către Comisia Electorală Centrală a Rusiei decizia de a implica populația din teritoriile temporar ocupate în regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei în alegerile din septembrie pentru Duma de Stat prin vot electronic", a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

"Astfel de acțiuni ale părții ruse, precum și organizarea ilegală a alegerilor pentru Duma de Stat pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Autonome Crimeea și orașul Sevastopol, constituie o încălcăre flagrantă a normelor și principiilor dreptului internațional, Constituției și legislației actuale a Ucrainei", subliniază MAE ucrainean.

Rusia a anexat ilegal în 2014 peninsula Crimeea și portul său Sevastopol, baza permanentă a Flotei ruse din Marea Neagră, amintesc sursele citate.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a adoptat marți o rezoluție care permite locuitorilor din Donbas cu cetățenie rusă să voteze online la alegerile din septembrie, după ce Moscova a acordat peste 600.000 de pașapoarte locuitorilor din estul Ucrainei, unde armata ucraineană și separatiștii proruși se luptă din 2014.

"Un cetățean al Federației Ruse care nu este înregistrat la locul de reședință pe teritoriul Rusiei și care a obținut cetățenia rusă prin procedură simplificată, în conformitate cu ordinul executiv al președintelui din 24 aprilie 2019 (...), are dreptul de a participa la votul online pentru alegerile pentru Duma de Stat", indică documentul.

Prim-vicepreședintele Comisiei din Dumă pentru afacerile Comunității Statelor Independente (CSI), Viktor Vodolațki, a declarat vineri pentru agenția de presă TASS că între 400.000 și 450.000 de persoane din Donbas ar putea să voteze la apropiatele alegeri legislative.

La ora actuală, a spus el, 611.320 de persoane din Donbas dețin cetățenia Federației Ruse.

"Organizarea procesului electoral în teritoriile ocupate ale Ucrainei și participarea populației locale, căreia i-a fost impusă cu forța cetățenia rusă, pune sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor electorale", subliniază diplomația ucraineană.

"Lansăm un apel comunității internaționale să condamne acest pas al Rusiei, să nu recunoască rezultatele acestor alegeri pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei și să sporească presiunea politică și diplomatică asupra Federației Ruse pentru ca ea să pună capăt acțiunilor ilegale împotriva suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei", adaugă în comunicatul său instituția condusă de Dmitro Kuleba.

MAE ucrainean cere de asemenea Moscovei "să anuleze toate deciziile ilegale privind teritoriile ocupate temporar și să înceteze să întreprindă acțiuni îndreptate spre o mai mare integrare a populației din teritoriile ocupate temporar în spațiul politic și socio-juridic al Federației Ruse".

Comisia electorală rusă a decis în mai că alegătorii din Moscova, Nijni Novgorod, Kursk, Iaroslavl, Murmansk, Rostov și Sevastopol vor putea vota electronic la alegerile legislative preconizate să se desfășoare din 17 până în 19 septembrie, la care, pe lângă deputații Dumei, vor fi aleși 12 șefi de entități federale și 39 de parlamente regionale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău