Kievul propune ca problema Nord Stream 2 și criza gazelor să fie discutate în Formatul Normandia

  • 05 Octombrie 2021 09:02
Kievul propune ca problema Nord Stream 2 și criza gazelor să fie discutate în Formatul Normandia

Ucraina consideră că Nord Stream 2, securitatea militară a Ucrainei și situația din Donbas sunt probleme legate între ele în mod direct și, prin urmare, pledează pentru discutarea lor în Formatul Normandia (Germania, Franța, Ucraina, Rusia) - potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, transmite Rador.

„Acum, negocierile în Formatul Normandia se desfășoară exclusiv la nivelul consilierilor celor patru lideri. După vizitele lui Merkel la Moscova și Kiev, au avut loc două runde de consultări și două videoconferințe. Subiectul referitor la gazele naturale nu a fost discutat la aceste consultări, dar acesta pune presiune în mod direct, din exterior, pe participanții la negocieri.

Ucraina consideră că Nord Stream 2 și securitatea militară a Ucrainei, precum și situația din estul Ucrainei sunt probleme legate între ele în mod direct, așa că pledăm pentru discutarea acestora" - a explicat Kuleba. Ministrul a menționat că, în momentul de față, activitatea în Formatul Normandia are loc la nivelul consilierilor și se pregătește un summit, pe care Angela Merkel dorește să îl organizeze și este dispusă să îl țină în mandatul său de cancelar al Germanei.

„La New York, în timpul Adunării Generale a ONU, colegii mei german și francez, Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian, au vrut să organizeze o întâlnire a miniștrilor de externe în Formatul Normandia. Am fost de acord imediat. Dar Serghei Lavrov (ministrul rus de externe - n.r.), ca întotdeauna, nu a găsit timpul necesar. Prin urmare, situația este incertă. Dacă am fi avut o reuniune a miniștrilor, aș fi profitat cu siguranță de ocazie și aș fi ridicat problema modului în care criza gazelor afectează situația de securitate din Ucraina și din Europa în ansamblu" - a remarcat Dmitro Kuleba. În opinia sa, criza gazelor naturale a fost creată artificial și, „prin urmare, oamenii înțeleg că nu este vorba de o combinație de factori care s-au unit, iar această încurcătură trebuie rezolvată".

„Toată lumea înțelege sursa crizei, cum a fost creată. Evident, există o opinie în Europa că se va găsi o soluție cu Federația Rusă și problema se va stabiliza. Pentru că, nici în cele mai negre vise, omul de afaceri sau politicianul vest-european nu își poate imagina că Rusia îl va 'abandona' și va îngheța în casă, în fabrici sau în uzine" - a mai declarat șeful diplomației ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău