Kievul le cere locuitorilor din sudul ocupat al Ucrainei să se evacueze pentru a putea începe contraofensiva

  • 11 Iulie 2022 11:32
Kievul le cere locuitorilor din sudul ocupat al Ucrainei să se evacueze pentru a putea începe contraofensiva

Autoritățile ucrainene au cerut luni populației care se află în continuare în zonele ocupate de trupele ruse în regiunile Herson și Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgență aceste teritorii pentru a nu fi afectată de contraofensiva pe care Kievul intenționează să o lanseze pentru a le recuceri, relatează EFE și Unian, citate de Agerpres.

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereșciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei 'să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile' în legătură cu o preconizată 'contraofensivă'.

Vereșciuk a lansat acest apel către populație în timpul unui program informativ maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene, potrivit agențiilor de presă locale.

Regiunile Herson și Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au fost parțial ocupate de forțele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Ambele regiuni se învecinează cu peninsula Crimeea - ocupată și anexată de Moscova în 2014 - iar în unele dintre localitățile de aici trupele invadatoare au instalat deja administrații subordonate Moscovei.

'Nu știu în ce interval de timp va fi (această contraofensivă). Dar știu sigur că nu ar trebui să existe femei și copii acolo', a vicepremierul ucrainean. La ora actuală, 'este necesar ca oamenii să fie evacuați pentru ca forțele armate să nu pună în pericol populația civilă în timpul operațiunilor', a explicat responsabilul guvernamental, subliniind că civilii nu trebuie să devină un 'scut uman' între forțele de apărare ucrainene și trupele ocupante.

'Lansăm un apel către cetățeni să plece în orice direcție, inclusiv prin Crimeea ocupată', a îndemnat Irina Vereșciuk.

De asemenea, Vereșciuk a declarat că aproximativ 30% din populația din regiunile ocupate de Rusia nu trece de așa-zisul proces 'de filtrare efectuat de invadatori' într-o referire voalată că acești cetățeni ar putea fi uciși de către ocupanți.

'Rușii îi duc în subsoluri pe oamenii pe care îi consideră periculoși', iar aceștia sunt în majoritate bărbați, a adăugat ea, deși nu a dat mai multe detalii despre acest subiect.

Consiliul regional Herson a îndemnat, de asemenea, în ultimele ore locuitorii regiunii să părăsească teritoriul capturat de inamic, iar cei care nu pot, să se ascundă în adăposturi și să-și facă stocuri de hrană și apă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ordin armatei să elibereze regiunile de coastă din sudul țării de sub ocupația trupelor ruse, iar în acest scop Ucraina își consolidează forțele ce vor fi dotate cu echipamente occidentale, a declarat în urmă cu o zi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznic într-un interviu pentru The Sunday Times.

Potrivit ministrului, președintele a însărcinat conducerea militară superioară să elaboreze planuri de eliberare a teritoriilor ucrainene ocupate temporar (în sudul țării), întrucât acestea sunt de o importanță vitală pentru economia Ucrainei, notează Unian. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău